O aknama više nažalost ne možemo govoriti kao samo pubertetskoj prolaznoj pojavi, jer mnoge žene imaju ovaj problem i u dvadesetima i tridesetima te čak kasnije u životu. Akne mogu varirati od vrlo blagih komedonalnih, ali i do cističnih upalnih akni koje zahvaćaju veći dio lica i zahtjevaju pomoć liječnika. Upravo smo o ovom kompleksnom problemu popričali s prim. dr. sc. Ružicom Jurakić Tončić, specijalisticom dermatovenerologije, koja se i sama bori s odraslim oblikom akni te nam objašnjava zašto do njih uopće dolazi i kako si možemo pomoći.

Predstavite ukratko sebe i svoje područje rada. :)

Moje je ime prim.dr.sc. Ružica Jurakić Tončić i specijalist sam dermatovenerologije s radnim mjestom u KBC Zagreb, Klinika za dermatovenerologiju. Svoje specijalističko iskustvo stječem u Referentnom centru za alergologiju Republike Hrvatske, Ambulanti za pigmentne lezije i Dermoskopskoj ambulanti Klinike te kao odjelni liječnik na Odjelu za upalne bolesti kože.

Od srpnja 2021. godine postala sam udruženi dio tima Poliklinike dr. Tončić, čime je  višegodišnje djelovanje na području estetske medicine i kirurgije obogaćeno dolaskom još jedne kompatibilne struke - dermatovenerologije.

dr. Ružica Jurakić Tončić

Jedan od najčešćih problema s kožom su akne: Naše korisnike zanima zašto se one nastavljaju pojavljivati i nakon puberteta?

Akne jesu najčešća problematika koja se opaža tijekom puberteta, no moguće je imati i adultni oblik akni, budući da mogu biti hormonalno uvjetovane i biti dijelom hormonalnih poremećaja. Stresni način života i neadekvatna ishrana mogu biti uvelike odgovorni za nastanak akni. Tip kože, način njege i stil života su također svakako bitni.

Koji sve čimbenici mogu utjecati na pojavu odraslih akni?

Osjetljivost žlijezda lojnica na hormonalne utjecaje je najbitnija. Hormonalni poremećaji različitih oblika, stresni način života, ishrana, druge bolesti i lijekovi mogu biti razlogom zašto možemo imati akne u odrasloj dobi. Sindrom policističnih jajnika je svakako jedan od češćih uzroka i razlog zašto često moramo surađivati s kolegama ginekolozima.

Kako izgleda dermatološki pregled osobe s aknama i kada ga je potrebno obaviti?

Pregled kože se sastoji iz kliničkog pregleda i utvrđivanja stanja kože i tipa akni, kao i analiziranja faktora pogoršanja i predlaganja eventualne daljnje obrade. Svakako savjetujemo obaviti pregled ako se radi o upalnim promjenama lica i aknama koje ne odgovaraju na proizvode dostupne po ljekarnama bez recepta.

Kakve proizvode oboljela osoba treba koristiti i kako bi trebala izgledati njezina svakodnevna rutina njege lica?

Na pregledu utvrđujemo stanje kože lica i prema tome propisujemo terapiju koja se sastoji od čišćenja lica, proizvoda koji imaju učinak keratolize, protuupalnih lijekova te naposljetku proizvoda koji sadrže retinoide koji djeluju na smanjenje lučenja loja.

U kojim slučajevima je potrebno koristiti lijekove?

Svakako ako dolazi do razvitka upalnih promjena koje zahvaćaju veće površine lica.

Iz Vašeg iskustva, na što treba dodatno pripaziti i što je bitno izbjegavati ako osoba ima odrasle akne?

Potrebno je detaljno objasniti da hrana ima velikog utjecaja, jer može biti izvor ili hormona ili utjecati na naš hormonalni status. Veliki je terapijski problem sama suradnja pacijenta („compliance“), jer ako niste redoviti s terapijom, neće biti terapijskog odgovora. Detaljno treba objasniti potencijalne iritacije na početku primjene terapije te dati upute kako prebroditi određena „krizna“ terapijska razdoblja.

Pomažu li i neki dodatni tretmani, poput mehaničkog čišćenja lica?

Mehanička ekspresija komedona se svakako savjetuje, ali u rukama vrsnog eksperta na ovom području.

Kako Vi njegujete svoje lice?

Ja osobno imam adultni oblik akni. Žena sam s 44 godine. Ovakva koža zahtijeva dosta truda. Veliki sam pobornik AHA kiselina i retinoida, tako da svoju rutinu baziram na dobrim, kvalitetnim čistačima, AHA kiselinama, 1% retinolu navečer te C vitaminu ujutro. Volim pripravke s hijaluronskom kiselinom, veliki sam ljubitelj fluida i seruma.

Redovito provodim tretmane PRP-a u kombinaciji s Dermapen procedurom i microneedling serumima. Tijekom zimskih mjeseci priuštim si srednje duboki peeling, a redovito koristim skinboostere. Skinboostere jednostavno obožavam radi njihove jednostavnosti primjene i fantastične djelotvornosti u smislu hidratacije.

Koji Vam je najdraži Skintegra proizvod?

Volim Amphibian, odlični su mi Hydra B i Nectar. Amphibian je nježan gel za čišćenje koji odgovara mješovitoj koži. S obzirom na to da sam ljubitelj pripravaka koji hidriraju kožu, Hydra B sa svojom strukturom lagane serumske emulzije je pripravak koji mogu izdvojiti. Iz istog razloga mogu izdvojiti Nectar, kao balansirajuću i omekšavajuću esenciju s funkcijom hidratacije.

Više članaka

Ektoin: Genijalni sastojak o kojem ne znate dovoljno

Saznajte sve o širokoj primjeni ektoina, zašto ga obožavamo i u kojim Skintegra proizvodima ga možete pronaći.

CICA-CERA / Sve što vas zanima o novoj Skintegra kremi

U ovoj kremi spojili smo najbolje od CICA kompleksa i ceramida te kremu zaokružili intenzivnim ovlaživačima koje vaša koža obožava.