Osnovna rutina za svaki tip kože trebala bi uključivati čišćenje, hidrataciju i proizvod sa zaštitnim faktorom (SPF) bez obzira na tip kože. Ujutro je potrebno kožu nježno očistiti i zaštititi od negativnog djelovanja UV zračenja proizvodom koji pruža široki spektar zaštite (UVA + UVB). U večernjoj njezi, poželjno je dvostrukim čišćenjem temeljito, ali nježno ukloniti SPF, šminku, sebum i nečistoće nakupljene tijekom dana, zatim kožu dobro nahraniti i regenerirati proizvodom koji će hidrolipidnu barijeru kože održavati zdravom i uravnoteženom uz ugodan osjećaj na koži. Svaki tretmanski proizvod s aktivnim sastojcima dodatak je osnovnoj rutini i može djelovati na određenu problematiku, ali bitno ga je znati odabrati i pravilno koristiti.

Što vam treba?

Za početak dobro razmislite o svojoj koži i proizvodima koje koristite. Osjećate li da koži nedostaje vlage uz povremeno zatezanje? Dodatni sloj hidratacije lako je nadomjestiti hidratantnim tonikom ili ovlaživačima bogatim serumom koji se mogu nanositi i u jutarnjoj i u večernjoj njezi prije kreme. Ako imate određene nepravilnosti na koži poput teksture, akni, komedona, hiperpigmentacija ili postupalnih mrljica, na njih možete djelovati korektivno odabirom odgovarajućih aktivnih sastojaka, odnosno tretmanskim ili antioksidativnim proizvodom ili kemijskim eksfolijantom koji uklanja odumrle stanice s površine kože. Kod odabira idealnog novog proizvoda ipak pripazite jer određeni proizvod može biti savršen, samo ne savršen za vas. Važno je da znate pravilno procijeniti svoj tip kože, stanje i problematiku te da koristite za to prikladan proizvod. 

Aktivni sastojci

Hidratantne proizvode lako je uklopiti u bilo koju rutinu, ali kod uvođenja tretmanskih proizvoda nerijetko su potrebne smjernice za adekvatno korištenje koje će na kraju i pridonijeti promjenama kakve želite. 

Kao generalno pravilo, savjetujemo uvođenje samo jednog novog proizvoda s aktivnim sastojcima. Naime, zamislite situaciju u kojoj isprobavate dva nova seruma istovremeno nakon kojih koža ne reagira pozitivno. Možete iskusiti iritaciju ili razviti nove prištiće. Nažalost, morat ćete oba proizvoda izuzeti iz rutine i tek kada se koža umiri krenuti s testiranjem odvojeno, što bi vam na početku uštedjelo vrijeme, ali i novac i frustraciju. 

Proizvodi koji sadrže snažne potentne sastojke poput vitamina C, niacinamida, bakuchiola, kiselina i retinoida djeluju na promjenu teksture i poboljšavaju funkciju kože, stoga je koži potrebno dati vremena za prilagodbu. Jednom dnevno, preporučljivo navečer, krenite s korištenjem novog proizvoda, na način da ga u početku nanosite s odmakom od par dana. Ako nakon nekoliko korištenja nema nikakvih neželjenih reakcija, slobodno možete pojačati učestalost nanošenja. Što se tiče redoslijeda korištenja, tretmanski proizvodi najčešće dolaze u obliku tonika i seruma pa se nanose nakon čišćenja i prije hidratacije.

Svaki novi proizvod s aktivnim sastojcima preporučljivo je uvoditi polako i naizmjenično s onim kojeg već imate u rutini. Tako ćete lakše moći procijeniti tolerira li vaša koža kombiniranje više aktivnih sastojaka i pratiti reakciju kože.

Testiranje proizvoda na osjetljivoj koži 

Ako je vaša koža osjetljiva, dobra je mjera predostrožnosti napraviti test na maloj površini kože prije prvog pravog korištenja. Na čistu kožu konzervativno nanesite odabrani proizvod pa pratite reakciju. Znamo da ovo skoro nitko ne radi, ali poslušajte nas, jer ćete ovako preduhitriti potencijalne negativne reakcije kože u vidu iritacije i alergije kojima je osjetljiva koža veoma sklona.

U slučaju da vas čeka događaj od velike važnosti poput vjenčanja, idealno bi bilo izbjeći bilo kakvo eksperimentiranje i uvođenje novih proizvoda te se držati proizvoda koji nam provjereno savršeno odgovaraju.

Probni uzorci su odličan način testiranja proizvoda prije kupnje, ali bitno je uzeti u obzir da je njihova svrha isprobati teksturu i isključiti potencijalnu iritaciju kože. Za vidljive, konkretnije rezultate potrebno je strpljenje i dosljednost u korištenju pa savjetujemo da pričekate barem tri tjedna za vidljivu promjenu.

Svaka je koža drugačija i proizvod bez kojeg vaša prijateljica ne može, možda će i vas oduševiti, no je li on dobar odabir? Zato korak po korak; najbitnije je procijeniti kakva je koža, što joj treba i što joj ne odgovara te birati kozmetiku u skladu s time. Postupnim uvođenjem novog proizvoda bit će vam lakše procijeniti njegovo djelovanje i pružit ćete koži dovoljno vremena da se prilagodi na novu formulaciju.

Više članaka

Otkrijte svoj tip kože!

Osnovni tip kože generalno je nepromjenjiv i genetski uvjetovan, ali kod svakog tipa kože potrebno je uzeti u obzir i dodatne čimbenike poput osjetljivosti, ujednačenosti tona i teksture koji naposljetku utječu na odabir pravilne njege. 

Kako koristiti kiseline?

Kiseline su glavni sastojak kemijskih eksfolijanata (pilinga) u kozmetici, a obožavamo ih zbog njihovog višestrukog djelovanja: pomažu nam da koža...