Ako često čitate o njezi lica, redovito nas pratite na društvenim mrežama i svi su vaši prijatelji promijenili način čišćenja kože lica, sigurno vam je poznata DC metoda.

DC metoda (double cleanse) je dvostruko čišćenje lica koje je jednostavno kao i što zvuči - lice čistite dva puta s dva čistača različite teksture i namjene.

Kožu je potrebno očistiti svaku večer od tijekom dana nakupljenih nečistoća, sebuma, zaštitnog faktora i šminke, ali nježno, bez isušivanja i narušavanja balansa hidrolipidne barijere. Čistači su vrlo bitan korak u svakoj rutini jer pripremaju kožu za ostatak njege. Osim toga, neadekvatno čišćenje može rezultirati dehidracijom, iritacijama, začepljenim porama i pogoršanjem akni.

Dvostruko čišćenje uključuje dva koraka: 

  1. korak: čistač na bazi lipida (ulje, balzam ili mlijeko)
  2. korak: čistač na bazi vode (pjena ili gel)

Uljni čistač poput našeg Atomica koristi se kao prvi korak. Atomic je jedinstven jer ne sadrži nestabilna ulja koja brzo i lako užegnu, već je formuliran s izuzetno stabilnim kapriličnim trigliceridima koji imaju veoma siguran i neiritativan kemijski profil. Ulje privlači ulje pa je sama tekstura ključna za nježno, ali učinkovito skidanje proizvoda sa zaštitnim faktorom, tvrdokornih ruževa, pudera s jakim prekrivanjem, korektora i drugih toniranih proizvoda. Uljna baza će otporne UV zaštitne filtere (dizajnirane kako bi čim duže stajali na tvojoj koži) te silikone i pigmente, topive u ulju, s lakoćom fizički otopiti i skinuti s lica. 

Uljni čistač se nanosi rukama na suho, našminkano lice. Blazinice, koje zbog povlačenja kožu mogu iritirati i oslabiti, nisu potrebne, već nježna masaža vršcima prstiju koja će lagano topiti šminku. Tijekom masaže se postupno dodaje voda kako bi se uljna formula emulzificirala i pretvorila u mlijeko. Posvetite prvom koraku najmanje 20 do 30 sekundi, idealno malo duže. Nerijetko je slučaj da se masaža ne odrađuje pravilno pa svakako obratite pažnju kako koristite uljni čistač. Nije dovoljno samo na brzinu "razmuljati" proizvod pa ga isprati vodom, jer čišćenje neće biti odrađeno temeljito.

Drugi korak je čistač na bazi vode poput Amphibiana. Gel će očistiti kožu od svih zaostalih nečistoća i pripremiti kožu za ostatak njege, ali mora biti blag i neisušujuć. Gel čistači su formulirani na bazi tenzida, odnosno surfaktanata koji smanjuju površinsku napetost vode i omogućavaju odstranjivanje nečistoća i sebuma. Neki od najpoznatijih tenzida, SLS i SLES, imaju visok iritativni potencijal i mogu isušivati zbog svog svojstva snažnog čišćenja, zbog čega bi se njihovo korištenje trebalo svesti na minimum. U proizvodima za osjetljivu kožu i nježnim čistačima za lice se najčešće koriste blagi amfoterni tenzidi jer posjeduju najmanji, moglo bi se reći i zanemariv, iritativni potencijal. Upravo su zato odabrani za Amphibian, kako bi iskustvo čišćenja bilo najnježnije moguće. Znamo da znate koristiti gel, zar ne? Potrebna je voda koja će zapjeniti proizvod prije nego ga isperete u potpunosti i nastavite s uobičajenom njegom.

Vaša učestala pitanja

Treba li mi zaista dvostruko čišćenje svaku večer?

Da, čak i ako se ne šminkate, preporučujemo uljni čistač za skidanje vodootpornih i rezistentnih UV zaštitnih filtera iz SPF proizvoda.

Kako da čistim lice ujutro?

Sve što radite s licem mora biti nježno i težiti održavanju zdrave hidrolipidne barijere kože. Stoga, ujutro je dovoljno umiti se vodom ako se ne budite s pojačano masnom T-zonom. U suprotnom, blagi gel je dovoljan za osnovno jutarnje čišćenje.

Više članaka

Otkrijte svoj tip kože!

Osnovni tip kože generalno je nepromjenjiv i genetski uvjetovan, ali kod svakog tipa kože potrebno je uzeti u obzir i dodatne čimbenike poput osjetljivosti, ujednačenosti tona i teksture koji naposljetku utječu na odabir pravilne njege.