Adekvatnom njegom koži možemo pomoći da se obnovi te spriječiti daljnje narušavanje hidrolipidne barijere, koje je u podlozi raznih dermatoza kao što su atopijski dermatitis, akne i rozaceja. O svakodnevnoj optimalnoj njezi za svaki tip kože i zašto je bitno održavati zaštitnu barijeru kože zdravom, piše magistra farmacije Ivona Jukić.

Koža je najveći organ našeg tijela, a sastoji se od tri dijela - epidermisa, dermisa i hipodermisa. Osim što je uključena u termoregulaciju i izlučivanje, ona sprječava nastanak kemijskih, fizičkih i mikrobioloških oštećenja, štiti nas od UV-zračenja i održava ravnotežu između zadržavanja i gubitka vode. Osnovna barijerna funkcija kože je u njezinom najgornjem sloju – rožnatom sloju ili stratumu corneumu.

Zdrava koža nas učinkovito štiti od vanjskih utjecaja, na dodir je blago vlažna i fleksibilna te služi kao rezistentan štit protiv okolišnih stresora, iritansa i alergena. Njezinim oštećenjem narušava se prirodna zaštita te ona postaje suha, osjetljiva i sklonija iritacijama. Adekvatnom njegom koži možemo pomoći da se obnovi kao i spriječiti daljnje narušavanje hidrolipidne barijere, koje je u podlozi raznih dermatoza kao što su atopijski dermatitis, akne i rozaceja jer se uslijed njezinog disbalansa javljaju simptomi upale poput ljuskanja epiderme, svrbeža, crvenila i upalnih procesa.

Kako pravilno čistiti kožu?

Odabir idealnog sredstva za svakodnevno čišćenje osjetljive kože lica jedan je od najvažnijih koraka održavanja zdrave barijere kože. Ako smo tijekom dana nosili šminku i/ili SPF proizvod s UV-zaštitnim filterima, prvi korak njege bi trebao uključivati Atomic, čistač na bazi lipida, koji će nježno, bez isušivanja i narušavanja balansa hidrolipidne barijere ukloniti nečistoće.

Drugi korak je Amphibian, čistač na bazi vode, koji će očistiti kožu od svih zaostalih nečistoća i pripremiti kožu za ostatak njege. Kod proizvoda za čišćenje važno je obratiti pozornost na to da je pH proizvoda sličan onome kože - 5,5, a da su tenzidi koje takav proizvod sadrži dermalno kompatibilni, amfotermni i aminokiselinski. Također, čistači koji sadrže humektanse svest će isušivanje na minimum, a oni koji sadrže SLS, SLES, adstrigente, sapune, alkohole i abrazivne čestice mogli bi dodatno isušiti kožu pa je te sastojke najbolje izbjegavati.

Skintegra osjetljiva koža

Hidratacija za svaki tip kože

Nakon odstranjivanja površinskih nečistoća potrebno je nadoknaditi izgubljenu vlagu. Primjenom hidratantne esencije Nectar koja, uz balansirani pH (5,5), sadrži i intenzivne ovlaživače kao što su hijaluronska kiselina, aloe vera, aminokiseline, urea i mliječna kiselina, koži vraćamo izgubljenu vlagu i maksimalno usporavamo njezino isparavanje jačajući pritom njezinu barijernu funkciju.

Ovisno o tipu kože, idući korak u njezi kože će uključivati laganije ili bogatije teksture seruma, emulzija i krema. Masniji tipovi kože preferirat će laganije teksture Infrareda – umirujućeg i hidratizirajućeg seruma za upalama sklonu kožu ili serumskih emulzija Hydre B ili Spectre. Svaki od ovih proizvoda će, ovisno o formulaciji, dodatno omekšati i zagladiti kožu i opskrbiti je umirujućim, antioksidativnim i potpornim sastojcima kao što su vitamini B3 (niacinamid) i B12, provitamin B5 (pantenol), alantoin, ektoin, betain, madecassoside, resveratrol i biljnim ekstraktima zobi, zelenog čaja, ginkga, sladića ili Centelle asiatice.

Onima sa suhom kožom odgovarat će Úna – zaštitna krema bogatije teksture s nježnim emolijensima, beta glukanom i ceramidnim prekursorima koji repariraju oštećenu barijernu funkciju kože uz biljna ulja balansirajućih omega 3 i omega 6 masnih kiselina koja dubinski hrane kožu. Uz to, svakako treba obratiti pozornost na to da su proizvodi koji koristimo kod oštećene i osjetljive kože hipoalergeni, bez dodatka mirisa, alkohola, sintetskih bojila i drugih iritansa.

Više članaka

Što su surfaktanti?

Danas odgovaramo na pitanje svima koji žele znati više - što su uopće surfaktanti?    

Natrijev askorbil fosfat: što trebate znati

Natrijev askorbil fosfat je izuzetno siguran, stabilan i u vodi topiv oblik vitamina C koji na koži funkcionira kao potentni antioksidans efikasan u posvjetljivanju neujednačenog i umornog tena te održavanju kože blistavo čistom.