Alpha bisabolol je poznati anti-iritans, te potentni protuupalni i antimikrobni sastojak koji u proizvodu također pojačava apsorpciju drugih sastojaka kroz kožu što je posebno bitno kada je formulatorno sparen s antioksidansima i drugim blagotvornim sastojcima. Koži vraća mekoću, reducira ljuskanje uzrokovano dehidracijom i regenerira kožu s oštećenom hidrolipidnom barijerom, a neka istraživanja pokazuju da ima i potencijalni depigmentacijski učinak na mrljice (izvor: Lee J., Jun H., Jung E., Ha J., Park D. 2010. Whitening effect of alpha-bisabolol in Asian women subjects. 32(4):299-303). Obzirom da je izoliran iz kamilice, zadržava nježnu cvjetnu aromu.

D-Pantenol ili dekspantenol nastaje pretvorbom iz pantotenske kiseline, odnosno vitamina B5, te se na koži ponovno pretvara u pantotensku kiselinu koja je ekstremno higroskopna, što znači da vrlo efikasno veže vodu na sebe. Osim toga, d-pantenol je izuzetno efikasan u preveniranju transepidermalnog gubitka vlage što, laički rečeno, znači da sprječava dehidraciju kože (izvor: Wollina U. 2005. Conservative procedures in skin reconstitution. Research Gate. 9:1-8).

Također, pantotenska kiselina ima izuzetno bitnu ulogu u sintezi koenzima A koji je presudan za adekvatan i zdrav stanični rast. D-Pantenol je jedini biološki aktivni oblik pantenola.

Za razliku od bisabolola, d-Pantenol je topiv u vodi, a djelovanje na koži im je slično u kontekstu umirujućeg i regenerativnog, protuupalnog i antimikrobnog djelovanja. Iritacija, suhoća, akne i opekline samo su neke od indikacija za korištenje dekspantenola.

Više članaka

Allantoin

Alantoin je sastojak koji ima jasno dokazanu ulogu u umirivanju i zacjeljivanju kože.

Biljni ekstrakti

Biljni ekstrakti su relevantan izvor vitamina, proteina i drugih bioaktivnih komponenti koje na kožu djeluju višestruko blagotvorno.