Inkorporiranje biljnih ekstrakata kao antioksidativne potpore u topičke proizvode za njegu kože izuzetno je bitno jer su relevantan izvor vitamina, proteina i drugih bioaktivnih komponenti koje na kožu djeluju višestruko blagotvorno, ovisno iz koje su biljke ekstrahirani. Antioksidativna aktivnost je važna kao metoda prevencije oksidativnog stresa površine kože, primarno kako bi se neutralizirao negativan utjecaj UV zračenja i zagađenja iz okoliša.

Kao izvor antioksidativnog djelovanja, u bilju pronalazimo biljne metabolite, fenole (poput flavonoida), a o molekularnoj strukturi tih fenola ovisit će razina učinkovitosti antioksidativnog djelovanja. U procesu prirodne zaštite od UV zračenja sudjeluje melanin, no kada se on počne hiperproducirati (uslijed djelovanja enzima tirosinaze koji se aktivira kada kožu nezaštićeno izlažemo sunčevom djelovanju), vrlo brzo dolazi do pojave pjegica, pa čak i melazme. Flavonoidi u biljnim ekstraktima poput sladića sprječavaju ili ublažavaju pojavu ovih pigmentacijskih promjena (izvor: Ana Sofia Ribeiro, Marilene Estanqueiro, M. Beatriz Oliveira i José Manuel Sousa Lobo. Main Benefits and Applicability of Plant Extracts in Skin Care Products 2015 Cosmetics, 2:48-65).
liquorice
Osim toga, fenoli u biljnim ekstraktima sposobni su efikasno inhibirati razvoj patogenih organizama. Ekstrakt već spomenutog liquorice (Glycyrrhiza glabra) koristimo u brojnim Skintegrinim proizvodima, a razlog je taj što posjeduje protuupalna, antiseptička i antibakterijska svojstva, kao posjedovanje brojnih flavonida poput asparagina, isoflavonoida, glicirizina i glicirizinske kiseline, te glabridina koji dokazano inhibira aktivnost tirosinaze u stanicama melanoma (ibid., 55).

Green tea

Drugi ekstrakt kojeg učestalo koristimo je ekstrakt lista zelenog čaja (Camelia sinensis leaf extract). Osim antioksidativnog, ovaj ekstrakt ima dokazano hidratacijsko i umirujuće djelovanje na kožu (izvor: Gianeti M.D., Mercurio D.G., Campos P.M. 2013. The use of green tea extract in cosmetic formulations: not only an antioxidant active ingredient Dermatologic Therapy, 3:267-71). Zeleni je čaj bogati izvor EGCG-a i katehina, te vitamina A, E i C, selenija i cinka. Recentne studije sugeriraju da posjeduje i blagi topički efekt na hormonalne akne jer inhibira 5-alfa reduktazu, esencijalnu za pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron, hormonalni metabolit odgovoran za pojačano lučenje sebuma i stvaranje preduvjeta za razvoj akne kod pojedinaca čiji su receptori pojačano senzibilizirani na djelovanje androgena.

Resveratrol

Resveratrol je polifenol ekstrahiran iz grožđa koji ima izvanredna anti-age svojstva. In-vivo i in-vitro studije dokazale su da je resveratrol kao ključna antioksidativna komponenta u topičkim pripravcima potentniji čak i od vitamina E. Adekvatne razine resveratrola nakon topičke aplikacije pronađene su u svim razinama epidermisa što sugerira i optimalniju antioksidativnu zaštitu (izvor: Alonso C., Martí M. i suradnici. 2017. Skin permeation and antioxidant efficacy of topically applied resveratrol Archives of Dermatological research).

Zbog obećavajućih preliminarnih rezultata u in-vitro studijama koje sugeriraju da resveratrol ima sposobnost usporiti ili inhibirati neke vrste kožnih bolesti izazvanih UV zračenjem, upotreba kozmetike na bazi resveratrola indicirana je kod svih upalnih i hiperproliferirajućih stanja kože (izvor: Mary Ndiaye, Carol Philippe, Hasan Mukhtar i Nihal Ahmada. 2011. The Grape Antioxidant Resveratrol for Skin Disorders: Promise, Prospects, and Challenges Archives of Biochemistry and Biophysics, 2: 164–170).
Honey

Ekstrakt meda izuzetno je koristan dodatak kozmetičkim proizvodima jer istovremeno pokazuje imunomodulatorni i protuupalni učinak, regulirajući zdravi mikrobiom na koži. Imunološki sustav kože ima važnu ulogu obrane od nepoželjnih mikroba čime se čuva integritet kože, smanjuje upala i promovira zacjeljivanje dermalnih oštećenja. Pravilan odgovor keratinocita (stanica keratina u koži) bitan je imunološki čimbenik u zdravlju kože jer registrira koži nepoželjne mikrobe te luči citokine i antimikrobne peptide kao odgovor na tu mikrobiološku invaziju. Povećavajući razinu citokina interleukina-1 u in-vitro studijama, pokazano je da ekstrakt meda ima fantastična regenerativna svojstva, te je u tom smislu odličan kao reparativna i preventivna mjera kod gljivičnih upala, atopijskog i seboroičnog dermatitisa te psorijaze (izvor: Pauline McLoone, Mary Warnock i Lorna Fyfe. 2016. Honey: an immunomodulatory agent for disorders of the skin Food and agricultural immunology, 3:338 – 349).

Gotu kola

Gotu kola ili Centella Asiatica je bogata aminokiselinama, beta karotenom, masnim kiselinama i fitokemikalijama poput triterpenoida koji na tkivo djeluju tako što stimuliraju sintezu kolagena, promoviraju mikrocirkulaciju, inhibiraju nastanak ožiljaka i antioksidativnim učinkom štite dermis. Dapače, dokazano je pozitivno djelovanje Centelle asiatice u tretmanu rana, čak i inficiranih rana, čime se sprješava nastanak hipertrofnih ožiljaka (izvor: Wiesława Bylka, Paulina Znajdek-Awiżeń, Elżbieta Studzińska-Sroka i Małgorzata Brzezińska. 2013. Centella asiatica in cosmetology Postepy Dermatologii I Alergologii Journal, 1: 46-49). Dodatno, 0.2% topički aplicirane gotu kole povećava razinu enzimatskih i ne-enzimatskih antioksidansa u novome tkivu.

Osim promoviranja fibronektina, glikoproteina koji veže kolagen, gotu kola djeluje na metabolizam lizina, aminokiseline koja gradi molekulu kolagena (izvor: Lu L., Ying K., Wei S. i suradnici. 2004. Asiaticoside induction for cell-cycle progression, proliferation and collagen synthesis in human dermal fibroblasts International Journal of Dermatology; 43:801-807).
Ginseng

Ginkgo biloba (ginko) značajan je zbog antioksidansa kvercetina, zbog kojeg ima izuzetna protuupalna svojstva i pomaže u tretiranju akni, ekcema i svih drugih tipova facijalnog crvenila. Kao i rodiola, kvercetin u ginku djeluje na mikrocirkulatorni sustav i pospješuje vazodilataciju (odnosno, štiti kapilatorni sustav). Kao i ginko, u našoj kozmetici često koristimo i biljku ginseng . Ovaj ekstrakt je učestali sastojak u azijskoj kozmetici (a sve češće i zapadnjačkoj) jer značajno popravlja ton i doprinosi luminonznosti kože, a pritom djeluje i regenerativno na oštećenoj koži, te kao agens koji smiruje upalna stanja kože.

Rhodiola rosea
Rhodiola rosea ili ružičasti žednjak je adaptogena biljka koja mirisom podsjeća na ružu, a raste u izrazito oštrim klimatskim uvjetima - na Arktiku, te u sjevernim djelovima Europe i Azije (Sibir). Proantociadnidini u njoj, kao i rosavini, fitokemikalije koje ne nalazimo niti u jednoj drugoj biljci, kožu pomažu obraniti od okolišnih stresora, potiču mikrocirkulaciju i pozitivno djeluju na razinu elastičnosti kože, stoga ne čudi da se rodiola često koristi kao vrijedna anti-age komponenta u kozmetičkim proizvodima.
Willow extract
Ekstrakt vrbe (Salix alba) u sebi sadrži prirodno prisutan salicin, prekursor salicilne kiseline, koji na kožu djeluje protuupalno, umirujuće i pročišćujuće. Djelovanje salicina iz ekstrakta vrbe i salicilne kiseline je, unatoč tome, prilično različito jer saliciln nema eksfolirajuća svojstva. Već u koncentraciji od 0.5% u topičkim proizvodima, salicin ima dokazano djelovanje na tonus i ton kože: nakon 12 tjedana korištenja proizvoda na bazi salicina, koža pokazuje statistički značajno veću gustoću, rafiniranost teksture i percipiranu taktilnu mekoću (izvor: Remona Gopaul i suradnici. 2010. An evaluation of the effect of a topical product containing salicin on the visible signs of human skin aging Journal of Cosmetic Dermatology, 9:196–201).

Oats
Ekstrakt zobi (Avena sativa) je izuzetno smirujući i protuupalni emolijens, idealan za njegu svakog tipa kože, uključujući najsušu i najosjetljiviju kožu, sklonu ekcemima i atopiji. U kombinaciji s ekstraktom nevena (Calendula officinalis) je izuzetnog djelovanja na dermis koji ima kompromitiranu barijeru, ili pak ozlijeđenu i upaljenu kožu, jer neven također snažno potiče regeneraciju stanica te zarastanje rana i ožiljaka.

Više članaka

Alpha bisabolol i D-pantenol

Alpha bisabolol je poznati anti-iritans, te potentni protuupalni i antimikrobni sastojak.

Cink PCA

Cink je mineral koji u ovome obliku regulira lučenje sebuma, smanjuje crvenilo i iritaciju te tako pomaže kod njege kože s aknama.