Glikolna kiselina je jedan od sastojaka iz skupine alfahidroksilnih kiselina (AHA), koja u kozmetičkom smislu služi za kemijsku eksfolijaciju. Trend kemijske eksfolijacije posljednjih je godina smijenio staromodne mehaničke pilinge čijim su čestice uglavnom pregrube za delikatnu kožu lica. Glikolna kiselina funkcionira kao eksfolijant tako što na kemijskoj razini omekšava površinske, oku nevidljive mrtve stanice kože, odnosno nježno ih odstranjuje s kože, ostavljajući pritom kožu osvježenom. S godinama se brzina prirodnog ljuštenja mrtvih stanica s površine naše kože smanjuje, pa ćemo lako uočiti da je zrelija koža obično siva, umorna i beživotna naspram mlade koža koja ima prirodnu luminoznost i zdravu boju.

Glikolna kiselina ima najmanju molekularnu strukturu među AHA eksfolijantima, što joj omogućava da prodre dublje u dermis pa je ovaj tip alfahidroksilne kiseline vrlo učinkovit u tretiranju širokog spektra dermatoloških tegoba, no najčešće je indicirana za potenciranje proizvodnje kolagena, ujednačavanje i osvježavanje tena te reteksturiranje kože, bilo da se radi o borama ili proširenim porama. (izvor: Kim S.J., Won Y.H. 1998. The effect of glycolic acid on cultured human skin fibroblasts: cell proliferative effect and increased collagen synthesis. Journal of Dermatology, 25:85-89.)

Iako slovi za “anti age” sastojak, glikolna je kiselina ponekad posebno učinkovita i kod kože osoba koje pate od abnormalne keratinizacije kože i pojačanog lučenja sebuma (što se vidi po pojavi tvrdoglavih komedona i konstantno ‘punih’ pora).

Da bi bila efikasna kao eksfolijant, glikolna se kiselina mora nalaziti u kiselom pH mediju (do pH 4). Dodatno, koncentracija glikolne kiseline uvjetovat će jačinu eksfolirajućeg učinka na kožu. Što je koncentracija glikolne kiseline veća i što se nalazi u kiselijem pH mediju, to će proizvod imati jači učinak na kožu. Nažalost, jače djelovanje u ovom slučaju ne znači nužno i bolje djelovanje jer koža koja je prečesto ili preintenzivno eksfolirana ima oslabljenu hidrolipidnu barijeru što znači da može postati osjetljivija na negativne učinke iz okoliša poput UV zračenja, kao i na učestale iritanse u kozmetici što može dovesti do sekundarnih upalnih procesa.

Glikolna kiselina efektivno ubrzava obnovu površinskog sloja kože pa, kao i ostali AHA i BHA eksfolijanti, u prvih nekoliko tjedana korištenja na površinu može izvući prištiće i komedone koji su se ubrzo trebali pojaviti na površini. Ovo je sasvim očekivana, iako pomalo nezgodna nuspojava korištenja kiselina - koža ponovno “uči” brzinu prirodne eksfolijacije. Već nakon prvog korištenja vidljivo je da koža postaje luminoznija, zdravija i svježija no, kao i sa svim drugim aktivnim tvarima, samo kontinuirana upotreba na dnevnoj, odnosno tjednoj razini (ovisno o jačini eksfolijanta) može dati trajni učinak. Dva Skintegrina proizvoda formulirana su na bazi glikolne kiseline: Lumion za sve tipove kože i Clarion za masnu i mješovitu kožu sklonu komedonima i aknama.

Više članaka

Cink PCA

Cink je mineral koji u ovome obliku regulira lučenje sebuma, smanjuje crvenilo i iritaciju te tako pomaže kod njege kože s aknama.

Glukonolakton (PHA)

Glukonolakton ili polihidroksilna kiselina (PHA) je sastojak koji efikasno rješava problem fotoštećene kože.