Hijaluronska kiselina je jedan od najpoznatijih i ujedno najslabije shvaćenih aktivnih sastojaka na tržištu. Idealna je za sve tipove kože, a o veličini molekule hijaluronske kiseline ovisit će njezina primarna funkcija i način na koji se ponaša na koži. Hijaluronska kiselina ili glikozaminoglikan najpoznatiji je po tome što jedan gram ove supstance može prihvatiti do čak 6 litara vode. Iz ovog razloga ne čudi da se hijaluronska kiselina intenzivno koristi u proizvodima za hidrataciju.

Kao humektans (ovlaživač), hijaluronska je kiselina od izuzetne važnosti za sve dobne skupine, no posebno važnu ulogu ima kod zrelije kože koja godinama gubi sposobnost zadržavanja vlage zbog čega nerijetko izgleda površinski dehidrirano, neprirodno zategnuto i isušeno, popraćeno dehidracijskim linijama, ljuskanjem i gubitkom zdravog tonusa.

Postoje dvije vrste hijaluronske kiseline ovisno o njihovoj molekularnoj veličini: niskomolekularna i visokomolekularna. Niskomolekularna hijaluronska kiselina ima bolju sposobnost prodiranja u dublje slojeve dermisa, te stoga ima i konkretniji anti-age učinak. Enzim hijaluronidaza razgrađuje prirodno prisutnu hijaluronsku kiselinu u koži, vremenom smanjujući njezinu razinu. Tako smanjena generalna razina glikozaminoglikana, među kojima prvenstveno hijaluronske kiseline, dokazano negativno utječe na elastičnost i jedrost kože, pojavu bora i kapilarnih mikrooštećenja kože koja je potrebno nadomjestiti (izvor: Grazia C., Grappone C. i Dini G. 1994. Hyaluronic acid in cutaneous intrisic aging. International Journal of Dermatology. 33:119-124).

Unatoč riječi “kiselina” u nazivu, radi se o vrlo blagom, relativno inertnom i pH neovisnom sastojku koji se bez straha od reakcije može koristiti na vrlo osjetljivoj koži, te čak i na okoloočnom području. O molekularnoj veličini hijaluronske kiseline, kao i drugim aktivnim sastojcima s kojima se kombinira u proizvodu, uvelike ovisi kakav će efekt proizvod imati na koži. Neke aktivne komponente dokazano potpomažu učinak hijaluronske kiseline, i obrnuto - stoga je sinergijski efekt aktivnih komponenti najbolja garancija optimalnog učinka proizvoda. Primjerice, koža tretirana glikolnom i hijaluronskom kiselinom u neutralnom mediju naspram kože tretirane samim neutralnim medijem (bez aktivnih komponenti) pokazuje 54.7% veću razinu epidermalne hidratacije što predstavlja statistički bitnu razliku (izvor: Bestein E.F., Lee J., Brown D.B. i suradnici. 2001.  Glycolic Acid Treatment Increases Type I Collagen mRNA and Hyaluronic Acid Content of Human Skin. Dermatologic Surgery, 27(5): 429-433).

Upravo zbog toga, naša eksfolirajuća esencija za noćnu njegu, Lumion, kombinira obje aktivne komponente. Hijaluronsku kiselinu niskomolekularnog tipa idealnu za dnevno i noćno korištenje (dakle, bez fotosenzitirajućih komponenti) pronaći ćete u proizvodu Hydra.

Više članaka

Glukonolakton (PHA)

Glukonolakton ili polihidroksilna kiselina (PHA) je sastojak koji efikasno rješava problem fotoštećene kože.

Mliječna kiselina (AHA)

Mliječna ili laktična kiselina blaži je oblik alfa hidroksilne kiseline koju odlično toleriraju i pojedinci s vrlo osjetljivom kožom.