Natrijev askorbil fosfat (sodium ascorbyl phosphate ili SAP) je izuzetno siguran, stabilan i u vodi topiv oblik vitamina C koji na koži funkcionira kao potentni antioksidans efikasan u posvjetljivanju neujednačenog i umornog tena, te održavanju kože blistavo čistom. Relativno male količine natrijevog askorbil fosfata (barem 5%) dovoljne su da se regulira ten sklon aknama i hiperprodukcija sebuma, i u tom smislu proizvodi na bazi ovog derivata vitamina C istovremeno sprječavaju razvoj novih akni na mikrobiološkoj razini i djeluju na zaostatke nekada prisutnih prištića (izvor: Klock J., Ikeno H., Ohmori K., Nishikawa T., Vollhardt J., Schehlmann V. (2005.) Sodium ascorbyl phosphate shows in vitro and in vivo efficacy in the prevention and treatment of acne vulgaris. International Journal of Cosmetic Science, 27:171-176.

SAP dokazano umanjuje oksidativni stres kože koji uzrokuju okolišni čimbenici poput UV zračenja i zagađenja zraka, dovodeći do mikroskopskih oštećenja kože koja se vremenom akumuliraju. Tu akumulaciju oštećenja kože, ali i smanjenu produkciju kolagena primjećujemo kao znakove starenja. SAP kao antioksidans djeluje upravo protiv oksidativnog stresa, te se procjenjuje da je u ovoj ulozi efikasan čak pri vrlo niskim koncatracijama (0.2% do 2%). Osim kao antioksidans, SAP djeluje i kao inhibitor melanina zbog čega je posebno bitan kao kozmetička komponenta protiv hormonalno induciranih hiperpigmentacija i postupalnih pigmentacija, a za efekt posvjetljivanja adekvatna je koncentracija iznad 3%. Naš Superba serum sadrži 10% sodium ascorbyl phosphata što ga čini izuzetno djelotvornim na svim tipovima kože koji se susreću s prvim znakovima starenja (borama i finim linijama), teksturalnim problemima kože, pigmentacijskim mrljicama, neujednačenim i umornim tonom kože te aknama. Zbog stabilnosti u pH mediju od 6 do 6.5, naš serum sa SAP-om može se kombinirati sa drugim aktivnim komponentama poput niacinamida.

Više članaka

Salicilna kiselina (BHA)

Kao sastojak, salicilna je kiselina indicirana za masnu do mješovitu kožu sklonu blagim do umjerenim aknama i komedonima.

Vitamin E

Apliciran topički, vitamin E učinkovito pomaže sanirati crvenilo, opekline i sve ostale vrste oku nevidljivog fotooštećenja kože.