Salicilna kiselina predstavlja jedinu beta hidroksilnu kiselinu (BHA), izolirana je iz kore bijele vrbe i služi primarno kao kemijski eksfolijant. Na području Europske unije dozvoljna je u koncentraciji do 2%, te je najefikasnija u relativno kiselom pH mediju, idealno do pH 4.

Kao sastojak, salicilna je kiselina indicirana za masnu do mješovitu kožu sklonu blagim do umjerenim aknama i komedonima. Reducira lučenje sebuma i pomaže koži da se pročisti duboko u dermisu. Od svih kiselina, jedino je salicilna kiselina topiva u masti što znači da efikasno može prodrijeti kroz sebum duboko u poru, gdje pomaže razbiti veze koje na okupu drže lipide i zaostale mrtve stanice kože, efektivno čineći komedon ili “čepić” koji blokira dotok kisika i omogućava proliferaciju P.acnes bakterija, uzročnika akni.

Osim djelovanja na akne i komedone, te zaostalim sebumom i epitelima ispunjene pore, salicilna kiselina je fantastičan anti-age sastojak koji vremenom reducira veličinu pora, ubrzava blijeđenje hiperpigmentacija i djeluje protuupalno. Iako dugoročnim korištenjem protanjuje površinski sloj orožnjelih stanica, salicilna kiselina kožu ne čini osjetljivijom na sunce i čak ima dokazanu fotoprotektivnu ulogu pri koncentraciji od čak 4% (izvor: Casciano D.A., Allaben W.T. i suradnici. Photocarcinogenesis study of glycolic acid and salicylic acid in SKH-1 mice. 2007. National toxicology program technical report series. Septemper (524):1-242.)

To znači da se salicilna kiselina kao noćni tretman može koristiti tijekom cijele godine, no isto tako preporuča se kožu zaštititi adekvatnim zaštitnim faktorom (zimi 15-20, a ljeti 30 ili više) kako se pozitivni učinci salicilne kiseline zbog štetnog fotoučinka ne bi poništili. Salicilna se kiselina, kao i ostale AHA kiseline, ne preporuča za vrijeme trudnoće i dojenja, za primjenu na dječjoj koži, niti na koži osoba alergičnih na derivate acetilsalicilne kiseline (aspirin). Dokazano pomaže u tretmanu papulopustulranih promjena kod kože s rozacejom. (izvor: Tosti A., Venturo N., Vincenzi C. 2004. Salicylic acid peeling in the treatment of rosacea. Journal of the American Academy of Dermatology)

Naš serum Clarion kombinira 2% salicilne kiseline i 4% glikolne kiseline kako bi se postigao zadovoljavajući učinak na svim razinama dermisa kod osoba oboljelih od blagih do umjerenih akni te komedona i mrljica koji istovremeno traže adekvatan anti-age i antioksidativni učinak.

Više članaka

Niacinamid

Niacinamid ili nikotinamid je topivi derivat vitamina B, kolokvijalno poznatiji kao B3.

Sodium Ascorbyl Phosphate

Natrijev askorbil fosfat (SAP) je potentni antioksidans efikasan u posvjetljivanju neujednačenog i umornog tena, te održavanju kože blistavo čistom.