Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom. Atopijski dolazi od riječi atopija koja opisuje nasljednu sklonost alergijskim bolestima (atopijski dermatitis, alergijska astma, alergijski rinitis i konjuktivitis), a dermatitis označava upalu kože. Međutim, ako netko ima AD ne znači odmah da ima alergiju. AD proizlazi iz suhe, osjetljive kože koja je takva zbog nedostatka filagrina, ceramida i lipida u koži.

Filagrin je protein u koži koji djeluje kao ljepljivi matriks koji olakšava gusto pakiranje keratinskih vlakana u epitelnim stanicama. Kako se stanice mijenjaju prolaskom iz najdubljih u površinske dijelove kože, tako se filagrin dolaskom u više slojeve razgrađuje u peptide koji se daljnjim reakcijama razgrađuju sve do prirodnih faktora ovlaživanja, poznatijih kao NMF (eng. natural moisturizing factors). Mutacijom gena za filagrin uz smanjenu količinu ceramida i lipida, što karakterizira atopičnu kožu, kožna barijera je oštećena, suha i podložna upali.

Kroz oštećenu barijeru kože iritansi i alergeni lakše prodiru u kožu, a neadekvatan imunološki odgovor uzrokuje alergijsku reakciju. Međutim, ponavljamo, atopijski dermatitis ne znači odmah da osoba ima alergiju. Kod male djece često nema alergije u podlozi. Ako je ima, dermatolog ju prepoznaje po kliničkoj slici i dokazuje testovima, a alergen na koji je potvrđena alergija se izbjegava. 

Znakovi i simptomi

Atopijski dermatitis se obično pojavljuje na licu, vratu, pregibima koljena i laktova, a zbog velike suhoće koža se ljušti i atopičari imaju jaki osjećaj svrbeža, osobito noću. Ovaj svrbež značajno utječe na kvalitetu života i san, a zbog njega često nastaju i razgrebane ranice koje povećavaju opasnost od infekcije. Atopijski dermatitis može biti prisutan i na koži oko očiju i kapcima. Simptomi mogu varirati od blagih do kroničnih, mogu trajati nekoliko mjeseci, ali se mogu kontinuirano pojavljivati i tijekom cijelog života. Pogoršavaju se najviše zimi, u uvjetima hladnoće i smanjene vlažnosti zraka.

Skintegra Una krema

Kako ublažiti simptome i prorijediti faze pogoršanja?

Uz terapiju koju propisuje dermatolog jako je važna obilna njega koja uključuje kreme s emolijensima i ceramidima kao što je naša Úna koja će opskrbiti kožu lipidima, spriječiti prolazak alergena kroz kožu i smanjiti gubitak vode iz kože. Korištenje blagih sredstava za čišćenje kože kao što su dermokozmetički sindeti za atopijski dermatitis ili uljnih kupki neće uzrokovati daljnje oštećenje barijere. Nadalje, pranje bi trebalo trajati što kraće, a voda ne smije biti pretopla. Nakon pranja kožu je potrebno nježno osušiti bez trljanja ručnikom. Također, preporučuje se nošenje pamučne odjeće, izbjegavanje vunene, korištenje blagih, tekućih deterdženata za pranje rublja, kao i izbjegavanje nutritivnih ili inhalacijskih alergena, ako su dokazani. Zadnje, ali svakako ne i najmanje važno, je izbjegavati stres zbog njegovog utjecaja na imunološki sustav. Cilj brige o atopičnoj koži je normalizirati kožnu barijeru, umanjiti svrbež i iritacije, potaknuti cijeljenje kože, regenerirati barijeru kože i spriječiti ponovnu pojavu simptoma. 

Više članaka

Kako izgleda promišljena hidratantna krema?

Na kozmetičkom tržištu postoji bezbroj preparata koji svoje djelovanje opisuju kroz izraz “hidratacija”. U stvarnosti, “hidratacijski proizvod” je...

Intervju s dermatologom / Sunce i koža

"Smatram da danas nema opravdanja za neredovitu upotrebu SPF proizvoda jer zaista na tržištu postoji velik izbor proizvoda koji su prilagođeni svim zahtjevima i tipovima kože."