Puno je vas upoznato s prednostima retinoida, ali današnji tekst posvećen je njegovom funkcionalnom analogu bakuchiolu. Saznajte što je bakuchiol, koje su njegove prednosti, kako ga koristiti te je li uistinu dorastao retinoidima.

Retinoidi su naziv za cijelu skupinu sastojaka koja sadrži derivate vitamina A. U kozmetičkim proizvodima za kućnu upotrebu najčešće korišteni derivati retinoične kiseline su retinol, retinil esteri i retinaldehid koji se u koži metaboličkim procesom djelomično pretvaraju u retinoičnu kiselinu. Molekule retinoida djeluju tako da se vežu za specifične receptore u koži i aktiviraju ih. Retinoična kiselina ne zahtijeva metaboličku aktivaciju te se veže direktno na receptore pa ostvaruje jači učinak od derivata koji moraju proći kroz metabolički proces, ali donosi i veću mogućnost pojave nuspojava. Retinoidi redovitom upotrebom smanjuju hiperpigmentacije te ubrzavaju proces stanične izmjene što rezultira ujednačenim tonom kože, smanjenom dubinom bora, pročišćenim izgledom pora i glatkim stratum corneumom uz smanjenje akni.

Retinoidi su jedini sastojci koji reprogramiraju staničnu funkciju, djelujući istovremeno na bore i akne. Riječ je uistinu o supersastojcima koji pružaju odlične rezultate, ali je potrebno imati na umu da retinoidi mogu izazvati isušenost, crvenilo i iritaciju. Stoga je pri uvođenju retinoida u rutinu potreban oprez te je od izuzetne važnosti postepeno ih uvoditi krenuvši od slabijih (retinil esteri, retinol) do jačih oblika (retinaldehid) uz praćenje nuspojava koji su znak da naša koža ne tolerira određeni oblik ili koncentraciju retinoida. Nažalost, nije svaka koža pravi kandidat za retinoide pa tako neki pojedinci nikad ne izađu iz faze prilagođavanja, odnosno imaju nuspojave koje ne nestaju.

Zašto i kada odabrati bakuchiol?

Bakuchiol je spoj ekstrahiran iz biljke Psoralea corylifolia, poseban po tome što je riječ o funkcionalnom analogu retinoida koji se ponaša kao retinoidi, ali nema strukturnih sličnosti s njima. Iako je njihova funkcija usporediva, mehanizam djelovanja nije, pa samim time bakuchiol ne izaziva nuspojave koje retinoidi nose sa sobom.

Bakuchiol

Iako retinoidi i bakuchiol pokazuju usporediv modulatorni učinak na ekspresiju gena, u odnosu na retinoide, njihov funkcionalni analog bakuchiol značajno je manje iritativan, nije fotosenzitirajuć pa kožu ne čini osjetljivom na sunce te je pogodan za korištenje i kod trudnica i dojilja, ali i kod kože koja je osjetljiva. Kao takav, bakuchiol je namijenjen koži koja ne tolerira retinoide, a sklona je aknama i hiperpigmentaciji te koži s vidljivim znakovima starenja.

Klinička istraživanja pokazala su da je nakon 12 tjedana korištenja bakuchiola potvrđeno:

  • značajno poboljšanje finih linija i bora
  • čvršća i elastičnija koža
  • smanjenje upalnih promjena
  • manje fotooštećenja te
  • ujednačeniji ton kože

Dok je in vitro eksperimentima pokazano da bakuchiol:

- Ima snažan antioksidativni učinak, štiteći kožu od oksidativnog stresa, djelujući inhibitorno na peroksi radikale linoleinske kiseline, DPPH radikale i glutionil radikale te sprječava peroksidaciju lipida i proteina.

- Inhibira proizvodnju dušikovog oksida induciranu od strane lipopolisaharida i prostaglandina E2 djelujući protuupalno.

- Ima antimikrobni učinak, uključujući na C. acnes koja je glavni uzrok nastanka upalnih akni.

- Normalizira hiperprodukciju sebuma smanjujući sintezu 5-alfa-reduktaze koja pretvara cirkulirajući testosteron u dihidrotestosteron koji uzrokuje prekomjerno stvaranje sebuma.

- Izaziva povećanu sintezu kolagena tipa I, III i IV.

- Pojačava sintezu proteina izvanstaničnog matriksa te sloja koji povezuje dermis i epidermis što koži daje čvrstoću, elastičnost i jedrost.

Skintegrin Architect je reparativna serumska emulzija za problematičnu kožu s prvim znakovima starenja čiji je glavni djelatni sastojak upravo bakuchiol u koncentraciji od 1%. Osim bakuchiola, Architect sadrži ektoin i pantenol koji intenzivno hidratiziraju kožu, jačajući njezinu zaštitnu barijeru, dok ekstrakt zelenog čaja, resveratrol i kofein djeluju protuupalno te štite kožu od oksidativnog stresa. Zahvaljujući svojoj specifičnoj teksturi serumske emulzije, Architect se može koristiti samostalno ili kao baza drugim njegujućim proizvodima, ovisno o tipu kože.

Iako bakuchiol ima značajno manji iritativni potencijal u odnosu na retinoide te, ako koža dopušta, ne postoje nikakve kontraindikacije kod kombiniranja bilo kojeg proizvoda s Architectom, potrebno je naglasiti kako je riječ o sastojku koji ima snažan učinak na kožu te je potrebno biti oprezan u kombiniranju s drugim aktivnicama. U početku se preporučuje korištenje Architecta jednom dnevno, a potom je, ako koža tolerira, moguće korištenje dva puta dnevno.

Iako svačija koža ne tolerira ovu kombinaciju, bakuchiol se može koristiti i uz kiseline te istraživanja pokazuju kako kombinacija bakuchiola i salicilne kiseline daje još bolji efekt na koži sklonoj aknama.

Također, moguće je naizmjenično kombinirati Architect s retinoidima. Istraživanja su pokazala kako ova dva sastojka vrlo dobro djeluju zajedno jer bakuchiol ima stabilizirajući učinak na retinoide te povećava prag tolerancije kože na njih.

Literatura:

  1. Chaudhuri, Ratan & Bojanowski, Krzysztof. (2014). Bakuchiol: A Retinol-Like Functional Compound Revealed by Gene Expression Profiling & Clinically Proven to have Anti-Aging Effects.. International journal of cosmetic science.
  2. Chaudhuri, Ratan. (2015). Bakuchiol: A Retinol-Like Functional Compound, Modulating Multiple Retinol and Non-Retinol Targets.
  3. Sadgrove, Nicholas & Oblong, John & Simmonds, M. (2021). Inspired by vitamin A for anti‐ageing: Searching for plant‐derived functional retinoid analogues. Skin Health and Disease.
  4. Jafernik, Karolina & Halina, Ekiert & Ercisli, Sezai & Szopa, Agnieszka. (2020). Characteristics of bakuchiol - the compound with high biological activity and the main source of its acquisition - Cullen corylifolium (L.) Medik. Natural Product Research.

Više članaka

Važnost aminokiselina za kožu

Nanošenje aminokiselina putem proizvoda za njegu čini kožu otpornijom na štetne okolišne stresore, poboljšava hidrataciju, te potiče proizvodnju kolagena i elastina.

Skintegra predstavlja / Uz Hyperdew masku transformiraj svoju dehidriranu kožu

Hyperdew formula je pažljivo osmišljena s ciljem pružanja napredne hidratacije baš svakom tipu kože.