Pjegice, sunčeve pjege, postupalne mrljice, melazma, trudnička maska, jednom riječju - hiperpigmentacija!

Tragovi ljeta nakon pojačanog izlaganja suncu često nas znaju pratiti kroz cijelu godinu u obliku smećkastih mrljica na licu. Riječ je o vidljivim hiperpigmentacijskim promjenama koje nastaju kao posljedica fotostarenja i oštećenja uzrokovanog UV zračenjem. Hiperpigmentacijske promjene (kao i sama preplanulost nakon sunčanja) zapravo predstavljaju obrambenu reakciju naše kože koja kreće proizvoditi više melanina kao odgovor na negativne učinke UV zračenja. Za navedenu hiperprodukciju melanina zaslužni su melanociti, stanice koje proizvode melanin i time pokušavaju zaštititi kožu od štetnog utjecaja UV zračenja.

Osim zbog UV zračenja, hiperpigmentacije se javljaju i zbog genetske predispozicije, a ponekad ih zovemo “trudničkom maskom” jer mogu nastati i kao reakcija na hormonalne promjene u trudnoći, ali i tijekom korištenja kontracepcijskih pilula i zamjenske hormonalne terapije.

Hiperpigmentacije karakteriziraju svijetlo smeđe do tamno smeđe mrlje veće površine koje uglavnom nastaju na obje strane lica, ali se mogu pojaviti i na samo jednom dijelu, najčešće čelu, obrazu i nadusnici. Zvuče li vam poznato „smeđi brkovi“?

Kako ih tretirati kod kuće?

Od topičkih proizvoda za tretiranje i ublažavanje hiperpigmentacijskih promjena najdjelotvorniji su sastojci poput vitamina C (mi biramo natrijev askorbil fosfat), glikolne kiseline, bakuchiola i retinoida. 

Vitamin C (natrijev askorbil fosfat): Kao snažan antioksidans umanjuje oksidativni stres kože kojeg uzrokuje UV zračenje, dovodeći do mikroskopskih oštećenja koja se s vremenom akumuliraju u koži. Osim toga, djeluje kao inhibitor melanina zbog čega je posebno bitan protiv hiperpigmentacijskih promjena i pomaže posvijetliti te ujednačiti ton kože. U kombinaciji s njime, zaštitni faktor ima snažnije fotoprotektivno djelovanje, a može se koristiti komplementarno i s potentnijim aktivnim sastojcima za tretiranje ove problematike.

Glikolna kiselina: Sastojak iz skupine alfahidroksilnih kiselina (AHA), koji služi za kemijsku eksfolijaciju. Djeluje tako što na kemijskoj razini omekšava površinske, oku nevidljive odumrle stanice kože, odnosno nježno ih odstranjuje s kože, ostavljajući pritom kožu osvježenom i zaglađenom. Ima najmanju molekularnu strukturu među AHA eksfolijantima, što joj omogućuje prodiranje dublje u dermis pa je ovaj tip kiseline namijenjen upravo ujednačavanju tona kože i ublažavanju hiperpigmentacija. 

Retinoidi: Naziv koji obuhvaća derivate moćnog vitamina A, ali u kozmetičkim proizvodima za kućnu upotrebu najčešće se koriste retinol i retinal. Ovi sastojci redovitom upotrebom ublažavaju hiperpigmentaciju i ubrzavaju proces stanične izmjene, što rezultira ujednačenim tonom kože i umanjenim hiperpigmentacijskim promjenama. Iako pružaju odlične rezultate, retinoidi mogu isušivati i imaju viši iritativni potencijal pa se kod njihovog uvođenja preporučuje oprez i postupno uvođenje u rutinu uz korištenje nižih koncentracija.

Bakuchiol: spoj deriviran iz biljke Psoralea corylifolia, koji je kliničkim studijama potvrđen kao funkcionalni biljni analog retinolu bez nuspojava koje retinoidi mogu izazvati na delikatnoj koži. Nije fotosenzitizirajuć te ima bolji sigurnosni profil, odnosno pogodan je sastojak kod osjetljivih skupina - trudnica i dojilja. Uz snažan antioksidativni učinak, smanjuje hiperpigmentacijske promjene i ujednačava ton kože te djeluje sinergijski s kiselinama i vitaminom C.

Prevencija znakova fotostarenja

Osim kontinuiranog korištenja proizvoda s navedenim sastojcima, kod problematike s hiperpigmentacijskim promjenama od velike je važnosti prevencija, odnosno svakodnevna primjena visokog zaštitnog faktora koji kožu štiti od širokog spektra UV zračenja (UVA + UVB) i posljedičnog fotostarenja, te odgovorno ponašanje na suncu. Proizvod s visokim zaštitnim faktorom bitno je koristiti tijekom cijele godine, nanositi obilno i reaplicirati po potrebi te pronaći onaj dovoljno ugodan na koži da ga uistinu želimo nositi svaki dan.

Skintegra Superba C & Solar I

Prijedlog rutine proljeće/ljeto:

Ujutro: Superba C + Solar I

Navečer: Architect

Ljeto je period kada za ovu problematiku tražite brzo rješenje kako vam ne bi trebao puder za prekrivanje, ali bitno je naglasiti da je saniranje melazme dugotrajan proces i da se mora tretirati tijekom cijele godine. Tijekom ljeta je bitno maksimalno se kloniti sunca, što znači da sunčanje na plaži nije poželjno. Naravno, obavezno je svakodnevno nanositi visoki zaštitni faktor i koristiti i druge metode fotoprotekcije poput sunčanih naočala i šešira.

Naša je preporuka ljeti uz visoki zaštitni faktor uvrstiti Superba C snažan antioksidativni serum koji uz 10% vitamina C (natrijevog askorbil fosfata) sadrži i vitamin E i feruličnu kiselinu za potentni antioksidativni učinak. Večernja rutina može uključivati sastojke koji kožu ne čine osjetljivijom na sunce, a uspješno djeluju kod ujednačavanja tona kože, poput bakuchiola iz Architect serumske emulzije koji je odlična alternativa kiselinama i retinoidima ljeti, ali i osjetljivijim kožama koje generalno ne toleriraju ovako jake aktivne sastojke.

Prijedlog rutine jesen/zima: 

Ujutro: Superba C + Solar I

Navečer: Lumion + hidratacija

Na jesen možete krenuti s uvođenjem Lumiona, noćnog kemijskog eksfolijanta koji sadrži učinkoviti kompleks 5% AHA (glikolna + mliječna kiselina) i 1,58% PHA kiselina (glukonolakton), keratolitičkim djelovanjem ljušti odumrle površinske stanice, uključujući i hiperpigmentaciju, rafinira ton te koži vraća svježinu i blistavost.

Bitno je zapamtiti da je sva njega uzaludna ako ne štitite kožu od sunca tijekom dana, a izloženi ste njegovom štetnom djelovanju.

Oboružajte se strpljenjem jer je tretiranje hiperpigmentacija dug proces i ne uključuje samo njihovo tretiranje, već i prevenciju novih i tamnjenje postojećih mrlja. 

Više članaka

Kako koristiti kiseline?

Kiseline su glavni sastojak kemijskih eksfolijanata (pilinga) u kozmetici, a obožavamo ih zbog njihovog višestrukog djelovanja: pomažu nam da koža...

Akne: zašto nastaju i kako ih tretirati

Upravo se u folikulu (dlačnom kanalu) neprestano odvija deskvamacija, odnosno ljuštenje odumrlih stanica kože, a ondje je smještena i lojna žlijezda koja luči sebum na površinu kože.