Pubertet je hormonalno turbulentno razdoblje kada se počnu javljati razne promjene, ali one zbog kojih nam se nerijetko javljate su mladenačke akne i njega kože u tom periodu. Tijekom puberteta kod adolescenata oba spola je posebno izraženo pojačano lučenje sebuma uz djelovanje androgenih hormona, što je jedan od uvjeta za razvoj i pojavu akni. Što i kako koristiti? Je li potrebna pomoć dermatologa? Što izbjegavati? Potaknuti vašim čestim upitima i nedoumicama o njezi mlade kože, odlučili smo porazgovarati i sa stručnjakom.

Dora Madiraca Glasović je specijalist dermatovenerolog u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu. Trenutačno je na užoj specijalizaciji iz pedijatrijske dermatologije, a područje njezinog djelovanja su dječja i estetska dermatologija i dermatološka onkologija. Ova uspješna i pristupačna liječnica je i majka dvoje djece, Antona od 3 godine i Doris od 15 mjeseci, a uz to je uspjela pronaći malo vremena za nas i vas te dati informacije iz prve ruke o ovom čestom dermatološkom problemu.

Dora Madiraca Glasović

Koji su najčešći problemi kože s kojima se svakodnevno susrećete kod pacijenata tinejdžerske dobi?

Adolescenti mi se najčešće obraćaju upravo radi problema s aknama, što je očekivano s obzirom na to da gotovo 80% tinejdžera ima ovaj problem. U svakodnevnom radu liječim pacijente s različitim oblicima ove bolesti, od najblažih promjena poput komedona do teških upalnih akni koje zahvaćaju lice, ali i druge dijelove tijela.

 

Koji bi bio Vaš najbitniji savjet za borbu s aknama i što koristiti?

Pubertet kao prelazak u svijet odraslih izazovno je životno razdoblje u svakom pogledu. S obzirom na to da se akne javljaju na izloženim dijelovima tijela, često imaju negativan utjecaj na psihičko stanje, socijalne odnose i kvalitetu života mladih. Svojim mladim pacijentima naglašavam da akne nisu ono što ih određuje i da je upornost uz redovite kontrole i adekvatnu terapiju ključna u borbi s ovim stanjem.

Za blage oblike akni u smislu komedona uz pokoju upalnu papulu preporučujem svakodnevno pranje lica nekomedogenim čistačem uz korištenje krema i losiona za kožu sklonu aknama. Ukoliko je potrebno, propisujem i diferentnu terapiju koja sadrži aktivne protuupalne i keratolitičke tvari poput lokalnih retinoida, azelaične ili salicilne kiseline, benzoil peroksida, antibiotika samostalno ili u kombinaciji. Teži oblici akni zahtijevaju sistemsko liječenje peroralnim antibiotikom ili retinoidom. 

 

Iz Vašeg iskustva, kojim greškama su mladi skloni kod korištenja kozmetike za tretiranje akni?

Mladi često nemaju strpljenja i ako propisana terapija ne daje rezultate unutar nekoliko dana od početka primjene, samoinicijativno je ukidaju. Također, skloni su eksperimentiranju s brojnim proizvodima ili čak međusobno dijele terapiju sa stavom “ako je pomogla mojoj prijateljici/prijatelju, sigurno će i meni”. Učestalo mijenjanje preparata i korištenje agresivnih sredstava pretjerano isušuju i iritiraju kožu te mogu dovesti do pogoršanja akni.

Naglašavam važnost individualnog pristupa svakom pacijentu s ovim problemom i potrebu redovitih kontrola kako bi svi bili zadovoljni rezultatima. 

 

Kakav biste režim njege preporučili za mladu kožu koja nema nepravilnosti?

Pravilo njege kože bez nepravilnosti je “manje je više”, tj. jednostavna rutina koja se sastoji od blagog čistača, hidratantne nekomedogene kreme ili losiona uz obaveznu fotozaštitu.

 

Roditelje najviše zanima u kojim je godinama najbolje započeti s njegom?

Njega kože preporučuje se od najranije dobi kako bi sačuvali kožnu barijeru koja nam pomaže u borbi s vanjskim stresorima. Kada govorimo o aknama, često u svakodnevnom radu od roditelja u pratnji čujem rečenicu: “Akne ne treba dirati, imao/la sam ih i ja pa su mi prošle same, to je normalno”. Bez obzira na njihovu učestalost u adolescenata, svakako ih je potrebno liječiti u što ranijem stadiju kako bi izbjegli potencijalne dugoročne posljedice poput ožiljaka i promjena pigmentacije kože.

 

Najdraži Skintegra proizvod dr. Madirace Glasović je:

Kao dermatolog naglašavam važnost svakodnevne fotozaštite pa bih izdvojila Solar I. Ovaj hidratantni fluid za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim UVA/UVB faktorom (SPF30) ima izrazito laganu teksturu i lako se nanosi. Primjeren je za sve tipove kože, uključujući osjetljivu i kožu sklonu aknama jer je nekomedogen i hidratantan, idealan za primjenu tijekom cijele godine. 

Skintegra Solar I

Više članaka

Natrijev askorbil fosfat: što trebate znati

Natrijev askorbil fosfat je izuzetno siguran, stabilan i u vodi topiv oblik vitamina C koji na koži funkcionira kao potentni antioksidans efikasan u posvjetljivanju neujednačenog i umornog tena te održavanju kože blistavo čistom. 

Volcanica / glinena maska nove generacije

Volcanica je zamišljena kao povremeni tretman u rutini kože koja pati od površinskih nečistoća, začepljenih pora i sebacealnih nakupina, ali i za kožu koja samo želi svoje pore održavati čistima i teksturu glatkom.