Sva upalna stanja i oboljenja kože zahtijevaju posebnu njegu i pažnju, a u nemalom broju slučajeva je potrebna i pomoć liječnika. Zbog toga smo odlučili porazgovarati sa stručnjakom, dr. Bornom Pavičićem, specifično o problematici seboreičnog dermatitisa koji se često zamjenjuje s dehidracijom kože, dok je u podlozi zapravo riječ o ozbiljnijem problemu. Dr. Pavičić je specijalist dermatovenerolog iz Klinike za dermatologiju i venerologiju KBC Zagreb i direktor ordinacije za dermatologiju i venerologiju “Dermatologija Pavičić” s dugogodišnjim iskustvom. Osim što donosi detaljne informacije o uzrocima, simptomima i liječenju seboreičnog dermatitisa, na kraju razgovora nam otkriva i svoje najdraže Skintegra proizvode.

Dermatolog, dr. Borna Pavičić

Koji su simptomi seboreičnog dermatitisa? Na kojim se sve dijelovima tijela mogu javiti? 

Seboreični dermatitis zahvaća seboreične predjele kože (bogate žlijezdama lojnicama) – vlasište, lice, područje iza uški, prsa, gornji dio leđa, pazušne, lakatne i koljenske jame, no najčešće se javlja u predjelu vlasišta i lica.

Simptomi seboreičnog dermatitisa mogu se razlikovati ovisno o lokalizaciji pa se tako na vlasištu nalaze oštro ograničena žarišta crvene boje, pokrivena bjelkasto-žućkastim ljuskama. Na licu se najčešće pojavljuje u predjelu obrva, uz nos i u nazolabijalnim brazdama, na obrazima te na bradi u obliku oštro ograničenih suhih crvenih žarišta uz diskretno perutanje i svrbež.

Koji su okidači seboreje? Utječu li neki vanjski faktori na pojavu simptoma?

Seboreja ili prekomjerno izlučivanje loja nasljeđuje se autosomno dominantno i javlja se u oko 70% ljudi. Uz nasljeđe i hormonski utjecaj androgena, bitan utjecaj imaju i stres, emocionalna uzbuđenja te nutritivni čimbenici (masna i začinjena hrana, alkohol). Također, od vanjskih faktora utjecaj ima i sezona (ljeti je obično svima bolje).

Seboreični dermatitis

Zašto se često seboreja zamjenjuje za dehidraciju kože?

Do zamjene za dehidraciju često dolazi zbog simptoma seboreje u obliku ljuštenja i perutanja kože uz svrbež, a koji mogu biti slični kod dehidrirane kože.

Kako se liječi seboreični dermatitis u akutnoj fazi? 

Seboreični dermatitis je u akutnoj fazi karakteriziran crvenilom i sitnim ljuskanjem kože na predilekcijskim mjestima, najčešće na licu i u vlasištu. U akutnoj fazi, kada je upalna komponenta jače izražena, kratkoročno se može primijeniti protuupalna terapija u obliku lokalnih kortikosteroidnih preparata ili imunomodulatora – inhibitora kalcineurina. Često se upotrebljavaju i lokalne antimikrobne kreme te derivati imidazola (ketokonazol).

Kozmetički proizvodi su osnova njege i nadopuna terapiji, kako u akutnoj fazi, tako i u fazi remisije, odnosno održavanja. Ključno je da se koriste blagi lokalni neutralni preparati.

Što se preporučuje koristiti od proizvoda za svakodnevnu njegu kada je stanje pod kontrolom? Koje je sastojke potrebno izbjegavati?

Redovita primjena proizvoda za svakodnevnu njegu nužna je kontinuirano, pa tako i u fazi remisije, odnosno kad je stanje pod kontrolom baš zato da se nastavi održavati kao takvo i na taj način smanji mogućnost pogoršanja. Proizvodi sa salicilnom kiselinom mogu pomoći kod ovog stanja zbog pojačane ljuskavosti kože, ali i protuupalnog učinka kojeg ima salicilna kiselina. Bitno je izbjegavati proizvode s masnim podlogama i agresivne preparate kako ne bi došlo do dodatne iritacije osjetljive kože.

Kada je potrebno posjetiti liječnika i kako izgleda dermatološki pregled?

Preporučujem pregled što je moguće ranije od pojave simptoma kako bi se na vrijeme reagiralo i tako spriječila jača upala te kako bi se preporukom adekvatne njege i terapije stanje držalo pod kontrolom. Dermatološki pregled sastoji se od iscrpne anamneze, kliničkog pregleda te prema potrebi nadopunjava brisom kože lica, a na kraju se preporučuje adekvatna njega i terapija. S obzirom na to da je riječ o kronično-recidivirajućoj bolesti, potrebno je i redovito praćenje kako bi se terapija modificirala sukladno kožnom statusu.

Iz Vašeg iskustva, koje su najčešće pogreške kod tretiranja kože sklone seboreičnom dermatitisu?      

Najčešća je pogreška primjena neadekvatnih neutralnih lokalnih preparata te masnih podloga i agresivnih sapuna, čime često dolazi do iritacije i daljnjeg pogoršanja promjena na koži. U današnje, digitalno doba, dostupne su stotine informacija, reklama i preporuka za razne preparate te se stoga odabirom pogrešnih preparata stanje pogorša i nažalost često pacijenti na pregled dođu kasno, u fazi izražene upale kada je postupak liječenja dugotrajan i težak. 

Možete li nam otkriti svoj najdraži Skintegra proizvod?

S obzirom na to da mi je jedno od užih područja rada medicinska kozmetologija, odnosno bolesti i problemi kože lica, najdraži proizvodi su mi iz linije za masnu kožu sklonu aknama. Sviđa mi se zaokružena ponuda proizvoda za dnevnu rutinu kada se kombinirano koriste gel/čistač i pripadajuća krema, pa su mi favoriti svakako Amphibian, Clarion i Tria light.

Također, moram izdvojiti novog favorita, a to je CICA-CERA krema.

Danas je u praksi sve veći problem osjetljiva, neuravnotežena i reaktivna koža; mogli bi reći koža u disbalansu. CICA-CERA krema svojim sastavom (ceramidi i cica kompleks) djeluje tretmanski, obnavlja kožnu barijeru, koža postaje otpornija na upalu i vanjske faktore, a također prevenira isušenost i iritaciju.
Stoga, iako je krema tretmanska, svakako se preporučuje koristiti i svakodnevno kao preventivna njega, pogotovo kod navedenih slučajeva osjetljive i reaktivne kože.

Više članaka

Zašto je važan pH kozmetičkih proizvoda?

Saznajte zašto naglašavamo važnost optimiziranog pH medija i zašto biste trebali obratiti pažnju na pH vrijednost proizvoda koje koristite. 

Oksidacija lipida na koži i povezanost s aknama

Oksidacija sebuma izaziva upalni odgovor kože te je upravo kombinacija iritacije i začepljene pore najodgovornija za nastanak upalnog oblika akni.