Zbog svoje funkcije sučelja između tijela i okoliša, koža je stalno izložena oksidativnom stresu induciranom od strane reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) koje nastaju iz endogenih izvora, kao što su enzimska aktivnost ili aktivirani neutrofili, te vanjskih prooksidativnih podražaja, poput UV zračenja. ROS induciraju oksidaciju lipida na koži, odnosno komponenti sebuma, što igra važnu ulogu u nastanku akni. No, krenimo od početka.

Sebum je masna tvar koju luče naše lojne žlijezde, a građen je od triglicerida, slobodnih masnih kiselina, voštanih estera, skvalena i male količine kolesterola, kolesterol estera i diglicerida. Kod zdrave kože uloga sebuma je izlučivanje na površinu kože te stvaranje hidrolipidnog sloja koji koži služi kao zaštita od hladnoće, patogena i sprječava transepidermalni gubitak vode.

No, postoji i druga strana medalje pa tako sebum igra ključnu ulogu u nastanku akni. Oksidacija sebuma izaziva upalni odgovor kože te je upravo kombinacija iritacije i začepljene pore najodgovornija za nastanak upalnog oblika akni.

Sebum

Kako oksidacija sebuma dovodi do nastanka akni?

Akne nastaju pod utjecajem pojačanog rada lojnih žlijezda koje izlučuju sebum u pilosebacealnom folikulu koji je sačinjen od dlačnog folikula i njemu pridružene žlijezde lojnice. Prekomjerno stvaranje sebuma uzrokovano je radom androgenih hormona. Osim povećane količine sebuma, za nastanak akni ključan je i izmijenjeni sastav komponenti lipida u sebumu. Sebum pojedinaca koji boluju od akni posebice je bogat skvalenom. Lipidna peroksidacija komponenti sebuma smatra se okidačem koji pokreće proces upale kao preduvjet nastanka akni jer oksidirani sebum, uslijed promjene svoje kemijske strukture, postaje komedogen na koži. Također jedan od ključnih čimbenika u nastanku akni je i lokalno smanjena proizvodnja linoleične kiseline za koju je pokazano da ima inhibitorni efekt na stvaranje ROS. Do lipidne peroksidacije dolazi kad je sebum na površini kože izložen oksidativnim stresorima, ali i u samoj pori zbog UVA zračenja. Lipidna peroksidacija sebuma rezultira njegovim zgušnjavanjem te dolazi do hiperkeratoze i nastanka komedona koji sprječava daljnje pražnjenje sebuma. Tako su stvoreni idealni uvjeti za razmnožavanje bakterije C. acnes koja se nalazi u svakom pilosebacealnom folikulu te predstavlja glavni uzrok nastanka upalnih akni. C. acnes luči enzime koji pomažu u razgradnji triglicerida na slobodne masne kiseline koje djeluju iritirajuće na kožu te potiču inflamatorni efekt. Naposljetku, kao imunološki odgovor na djelovanje C. acnes bakterije dolazi do nastanka upalnih akni.

Kako smanjiti oksidaciju sebuma?

Osim izmijenjenog sastava komponenti lipida u sebumu, kod pojedinaca koji boluju od akni također je opažen i deficit vitamina E i C, dvaju vrlo važnih antioksidansa koji štite kožu od oksidativnog stresa. Prisutnost dovoljnih količina vitamina E i C, iako sami po sebi ne predstavljaju lijek za akne, veoma je bitna u kozmetičkim proizvodima jer se time dokida lančana reakcija negativnih učinaka koje na kožu ima oksidativni stres, putem izloženosti štetnim okolišnim čimbenicima poput dima cigarete, smoga, tragova teških metala i UV zračenja.

Skintegra Superba C

Skintegra proizvodi koji sadrže vitamin E i C:

Tria Light je tretmanska krema za kožu sklonu aknama i komedonima te u sebi sadrži čak 2 oblika vitamina E koji imaju regenerativno, reparativno i antioksidativno djelovanje, sprječavajući lipidnu peroksidaciju sebuma.

Superba C je koncentrirani serum koji, osim vitamina E, sadrži i 10% natrijevog askorbil fosfata (SAP) koji je izuzetno siguran i stabilan oblik vitamina C koji na koži djeluje kao potentni antioksidans te dokazano smanjuje oksidativni stres. Već relativno male količine SAP-a, barem 5%, dovoljne su za regulaciju tena sklonom aknama i hiperprodukciji sebuma. Bitno je naglasiti i da je SAP dovoljno blag čak i za veoma osjetljivu kožu.

 

Literatura:

  1. Capitanio B, Lora V, Ludovici M, Sinagra JL, Ottaviani M, Mastrofrancesco A, Ardigò M, Camera E. Modulation of sebum oxidation and interleukin-1α levels associates with clinical improvement of mild comedonal acne, J Eur Acad Dermatol Venereol 28(12) (2014) 1792-7.
  2. Bowe, W. P., & Logan, A. C. Clinical implications of lipid peroxidation in acne vulgaris: old wine in new bottles,  Lipids in Health and Disease, 9(1) (2010) 141.
  3. Briganti S, Picardo M. Antioxidant activity, lipid peroxidation and skin diseases. What's new J Eur Acad Dermatol Venereol 17(6) (2003) 663-9.

Više članaka

Intervju s dermatologom / Seboreični dermatitis

"Odabirom pogrešnih preparata se stanje može pogoršati i nažalost pacijenti na pregled dođu kasno, u fazi izražene upale kada je postupak liječenja dugotrajan i težak."

Važnost aminokiselina za kožu

Nanošenje aminokiselina putem proizvoda za njegu čini kožu otpornijom na štetne okolišne stresore, poboljšava hidrataciju, te potiče proizvodnju kolagena i elastina.