Vaša je koža osjetljiva? Primjećujete crvenilo na licu? Sumnjate na rozaceju ili ste tek dobili dijagnozu? Danas vam na sve potencijalne nedoumice o ovoj čestoj dermatozi odgovara dr. Nika Juriševič, specijalizantica dermatovenerologije iz Ljubljane, najveće slovenske bolnice gdje svakodnevno stječe znanje i iskustvo u svim područjima dermatovenerologije.

Nika Juriševič

Foto: Ana Lasič

Kako i zašto nastaje rozaceja?

Kada pričamo o rozaceji, govorimo o čestoj, upalnoj, kroničnoj dermatozi koja se javlja na licu. Uzrok same bolesti nije definitivno definiran: to je skup čimbenika kao što su genetska predispozicija, vanjski čimbenici, imunološki odgovor, vaskularna hiperaktivnost i upalni odgovor kože. Prisutnost Demodex folliculorum i Staphylococcus epidermis može utjecati na bolest aktiviranjem imunološkog sustava. Oštećenja uzrokovana UV zračenjem također igraju važnu ulogu u stvaranju i pogoršanju simptoma rozaceje. Najčešće se javlja kod osoba svijetle kože, češće obolijevaju žene, i to u dobi od 20 do 50 godina.

Koji su najčešći simptomi rozaceje?

Najčešći simptomi su ponavljajuće crvenilo, osobito središnjeg dijela lica - nosa, obraza, čela i brade. Ovo crvenilo može biti potaknuto brojnim vanjskim i unutarnjim čimbenicima poput vrućine, vjetra, sunca, saune, intenzivnog vježbanja, toplih napitaka, alkohola, začinjene hrane, stresa i ljutnje. Navedeno crvenilo s vremenom može postati trajno, mogu se pojaviti proširene kapilare, ali i osjećaj peckanja na koži. S vremenom se mogu pojaviti i papule, pustule ili čak edemi.

Mnogi pojedinci oboljeli od rozaceje istu smatraju aknama. Možete li nam reći koje su glavne razlike i zašto je vrlo bitno ispravno postaviti dijagnozu?

Kod rozaceje se mogu pojaviti papule i pustule, a komedoni se ne vide. Koža lica obično je zahvaćena centralno, tj. čelo, nos, brada i obrazi. Kod akni, osim papula i pustula, vidimo i otvorene i zatvorene komedone, a mogu biti prisutne i ciste i čvorići. Akne, osim lica, često zahvaćaju vrat, dekolte i leđa. Važno je razlikovati akne i rozaceju jer liječenje ovisi o točnoj dijagnozi.

Kako liječiti ovu bolest kože i može li se trajno izliječiti?

Kod rozaceje preporučujem izbjegavanje okidača i redovitu upotrebu kreme za zaštitu od sunca (SPF 50). Lokalno se tretira metronidazolom, azelaičnom kiselinom, ivermektinom i brimonidinom. Teži oblici mogu se liječiti sustavnim antibioticima i retinoidima. Simptomi rozaceje poput proširenih vena uklanjaju se laserom, IPL -om i elektrokoagulacijom.

Kakav biste svakodnevni režim njege preporučili kod rozaceične kože?

Za njegu kože, kod osobe kojoj je dijagnosticirana rozaceja, savjetovala bih čišćenje kože nježnim proizvodom koji ne nadražuje kožu, nanošenje hidratantnog seruma, hipoalergenske kreme i svakodnevnu upotrebu kreme s visokim zaštitnim faktorom. Proizvodi bi trebali biti prikladni za kožu s rozacejom ili za osjetljivu kožu.

Iz Vašeg iskustva, koje su najčešće pogreške kod tretiranja rozaceične kože?

Najčešće pogreške koje primjećujem su prečesto i preagresivno čišćenje kože, jer ono dovodi do oštećenja kožne barijere. Druga pogreška je prečesto pilingiranje, odnosno prečesto korištenje proizvoda koji sadrže kiseline. Treća pogreška je nanošenje nedovoljne količine kreme za zaštitu od sunca i njezina nepravilna reaplikacija!

Skintegra Infrared hidratantni serum za osjetljivu kožu

Najdraži Skintegra proizvod dr. Nike Juriševič je:

Moj najdraži Skintegra proizvod je Infrared, jer umiruje moju kožu i obnavlja barijeru kože. Osim Infrareda, jako mi se sviđa i Hydra B, jer hidratizira moju kožu i odmah nakon nanošenja ostavlja osjećaj nahranjene i blistave kože.

Više članaka

Komedogenost sastojaka i koliko je skala komedogenosti vjerodostojna?

Važno je naglasiti kako je komedogenost relativan pojam iz više razloga. Prvi je razlog činjenica kako određeni sastojak neće imati jednaki komedogeni potencijal za svaku osobu, uzimajući u obzir tip kože te osobe.

Ektoin: Genijalni sastojak o kojem ne znate dovoljno

Saznajte sve o širokoj primjeni ektoina, zašto ga obožavamo i u kojim Skintegra proizvodima ga možete pronaći.