Iako sunce ima svoje pozitivne strane te većina nas obožava ljeto, sunce i toplo vrijeme sa sobom također nose i cijeli niz problema. Neodgovorno izlaganje UV zračenju dokazano je vrlo štetno za zdravlje te je zaslužno za opekline, ali i preuranjeno starenje i rak kože. Ovim tekstom želimo skrenuti pozornost na negativne učinke UV zračenja, načine kako se zaštititi od njegovih štetnih utjecaja te odgovorno uživati u suncu, ali i osvrnuti se na prilagodbu rutine njege kože u ljetnim mjesecima.

Što je UV zračenje i kako se adekvatno zaštititi od njegovih štetnih utjecaja?

Potrebno je imati na umu i onu manje lijepu stranu sunca i prisjetiti se od kolike je važnosti pravilna i kvalitetna UV zaštita kože ako se izlažemo njegovom štetnom djelovanju. Neodgovorno izlaganje suncu predstavlja zdravstveni rizik te bi stoga tijekom ljeta u fokusu svačije rutine njege kože trebala biti zaštita od UV zračenja, odnosno korištenje SPF proizvoda. SPF označava faktor zaštite od sunca, tj. UV zračenja. Za opekline, ali i rak kože, zaslužno je UVB zračenje, dok UVA zračenje, koje čini 90 – 95 % cijelog UV zračenja, prodire u dublje slojeve kože i odgovorno je za ubrzano starenje kože i nastanak smeđih pigmentacija, ali i rak kože. 

SPF je iskazan brojčano, a riječ je o broju koji opisuje koliko puta više vremena možemo provesti na suncu bez da pritom izgorimo, u odnosu na vrijeme provedeno na suncu bez korištenja zaštite od UV zračenja. No, važno je obratiti pozornost na to da zaštitni faktor opisuje samo sposobnost proizvoda da nas štiti od UVB zračenja, ali ne i od UVA. Ako je laboratorijskim istraživanjima utvrđeno da proizvod štiti i od UVA zračenja, imat će zaokruženi UVA što označava da je riječ o proizvodu koji je postigao zakonski zadovoljavajuću razinu zaštite kože da nas štiti od širokog spektra UV zračenja.

Dokle god se prema suncu ponašamo odgovorno te se štitimo kvalitetnim proizvodom za zaštitu od UV zračenja, uživanje u njemu itekako je moguće. Skintegra Solar I je hidratantni i reparativni fluid s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30) koji sadrži filtere najnovije generacije te štiti našu kožu od širokog spektra UV zračenja. Ne ostavlja bijeli film i težak osjećaj na koži, već je riječ o izrazito laganom fluidu koji se brzo upija.

Osim korištenja SPF-a, pravilna zaštita od štetnih utjecaja UV zračenja uključuje i praćenje UV indeksa, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu kada su njegove zrake najintenzivnije, a to je ljeti 10-16h, umjesto toga birajte boravak u sjeni, a preporučuje se i nošenje kvalitetnih sunčanih naočala sa staklima koja pružaju 100% zaštitu od UVB i UVA zraka, kape ili šešira sa širokim obodom te dugačke i široke odjeće od laganih i prozračnih materijala.

Skintegra Solar I fluid za zaštitu od sunca

Kako pravilno nanijeti SPF?

Vrlo je čest slučaj da ljudi pogrešno nanose sredstva za zaštitu od sunca, odnosno nanose ih u premaloj količini ili ih ne obnavljaju redovito. Pravilno nanošenje SPF-a od ključne je važnosti za zaštitu od sunca jer pogrešnim nanošenjem dobivamo znatno manju zaštitu od one obećane.

Znanstveno je dokazano da je na 1 cm2 kože potrebno nanijeti 2 mg sredstva za zaštitu od UV zračenja. Praktično, tijelo je potrebno podijeliti na 8 dijelova: glava i vrat, prsa, gornji dio leđa, donji dio leđa, ruke, trbuh, prednji dio nogu i stražnji dio nogu te na svaki od tih dijelova nanijeti količinu proizvoda koja nam je potrebna da bi povukli liniju od vrha srednjeg prsta do dna dlana.

Što ako zadobijete opekline od sunca?

Opekline od sunca vrlo su česta pojava, a manifestiraju se crvenilom, često uz bol, a kasnije ljuštenjem kože. Ako ste zadobili opekline, najbitnije je skloniti se sa sunca. Osjećaj nelagode moguće je umanjiti nanošenjem vlažnih obloga i tuširanjem mlakom vodom više puta dnevno. U svrhu smanjenja iritacije i obnove kožne barijere, preporučuje se nanošenje neutralnih emolijensa koji sadrže sastojke poput pantenola, aloe vere, termalne vode, hijaluronske kiseline i antioksidansa. Prema potrebi, u dogovoru s liječnikom, također je moguća i kratkotrajna primjena lokalnih kortikosteroida. Veoma je važno i ne izlagati se suncu dok koža u potpunosti ne zacijeli te ne bušiti mjehure i guliti kožu dok se ljušti.

Utjecaj ljeta na kožu

Osim štetnog djelovanja UV zračenja i nastanka opeklina, sunce i toplo vrijeme sa sobom nose i druge probleme. More i morska sol općenito isušuju i nadražuju kožu, a osim toga kombinacija morske vode te znoja i SPF-a koji, kada se pomiješaju s bakterijama i uljima na našoj koži, mogu dovesti do izbijanja akni ako ste skloni upalnim promjenama na koži. Moguća je i pojava fungalnih akni zbog proliferacije Malassezije folliculitis koja voli toplo i vlažno okruženje.

Kod kože osjetljive na sunce čest je nastanak sitnih prištića i crvenih papula koje podsjećaju na ugriz komarca, a riječ je o reakciji na UV zračenje ili reakciji UV filtera iz proizvoda za zaštitu od sunca na UV zračenje. U pozadini ovakve reakcije kože stoji fotodermatitis, a najbolje rješenje je izbjegavanje sunca dok se koža ne smiri i korištenje proizvoda za zaštitu od sunca na bazi cinkovog oksida i titanijevog dioksida.

Jedan od najčešćih problema za koje je zaslužno ljeto i UV zračenje je i melazma. Riječ je o smećkastim mrljama koje nastaju zbog hiperprodukcije melanina kao posljedica oštećenja uzrokovanog UV zračenjem. U svrhu sprječavanja pojavljivanja i ublažavanja hiperpigmentacijskih promjena, osim izbjegavanja sunca i nanošenja proizvoda za zaštitu od UV zračenja, preporučuje se i u rutinu uvesti sastojke koji djeluju kao inhibitori melanina, kao što su vitamin C i niacinamid.

Skintegra Superba C antioksidativni serum

Kako ljeti prilagoditi rutinu njege kože?

Kao što smo već spomenuli, prioritet u ljetnoj rutini njege kože svakako bi trebao biti kvalitetan proizvod za zaštitu od štetnih utjecaja UV zračenja, a osim toga ljeto je period kada preporučujemo korištenje laganijih hidratantnih tekstura u zamjenu za one bogatije i izbjegavanje previše slojeva u rutini.

UV zračenje jedan je od čimbenika oksidativnog stresa te je stoga ljeto idealno vrijeme za uvođenje antioksidansa koji kožu štite od slobodnih radikala. Preporučujemo korištenje Superba C antioksidativnog seruma koji, osim 10% vitamina C, sadrži vitamin E i feruličnu kiselinu te koži daje prekrasan sjaj. Antioksidansima je bogata i Spectra serumska emulzija koja sadrži ekstrakt zelenog čaja, kofein i resveratrol te štiti našu kožu od okolišnih stresora i hidratizira ju, bez stvaranja osjećaja težine na koži.

Ako vaša koža žudi za osvježenjem i hidratacijom, Nectar esencija bogata ovlaživačima i biljnim ekstraktima koži vraća jedrost i balans, a također opskrbljuje kožu antioksidansima štiteći ju od okolišnih stresora.

Ako se ljeti aktivno izlažete suncu, preporučuje se izbjegavati retinoide i kiseline koji imaju keratolitičko djelovanje i čine kožu osjetljivom na sunce te umjesto njih kao alternativu u rutinu uvrstiti bakuchiol iz Architecta koji tretira nepravilnosti poput akni i hiperpigmentacijskih mrlja, a ujedno ima i antiage djelovanje bez da kožu čini fotoosjetljivom. Isto tako, važno je posavjetovati se s liječnikom ako koristite topikalne lijekove.

Literatura:

  1. Petersen, Bibi & Wulf, Hans. (2013). Application of sunscreen – theory and reality. Photodermatology, photoimmunology & photomedicine. 30.
  2. https://www.skincancer.org/blog/ask-the-expert-does-a-high-spf-protect-my-skin-better/, pristupljeno 6.5.2022.
  3. https://www.skincancer.org/risk-factors/sunburn/, pristupljeno 6.5.2022.
  4. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/prevent-summer-skin-problems, pristupljeno 6.5.2022.

Više članaka

Niacinamid - sastojak za hidrataciju ili za nepravilnosti?

Niacinamid dokazano djeluje na postupalne pigmentacije te je idealan za sve koji traže istodobno tretiranje problematičnih zona na koži i anti-age njegu.

Prednosti korištenja peptida

Obožavamo peptide u svojim formulacijama, i to s opravdanim razlogom. Saznajte kako ovi moćni sastojci djeluju i koje promjene na koži s njima možete očekivati.