Starenje kože je degenerativni proces koji dijelimo na kronološko (prirodno) starenje i fotostarenje (starenje uslijed izlaganja kože UV zračenju).

Kronološko starenje karakterizirano je atrofijom kože, gubitkom elasticiteta te usporavanjem metaboličke aktivnosti, a fotostarenje je odgovorno za većinu estetski nepoželjnih promjena na koži. Rezultat tih promjena su suhoća, gubitak elasticiteta, hiperpigmentacije, površinski proširene kapilare i bore. 

Fotostarenje je posljedica kontinuiranog izlaganja UVA i UVB zračenju valne duljine 245nm – 290nm. Prodiranjem UV zračenja duboko u kožu dolazi do oštećenja elastičnih i kolagenskih vlakana, što rezultira ubrzanim starenjem kože. Smatra se da 50% oštećenja nastaje kao posljedica stvaranja slobodnih radikala pa je uloga antioksidansa u očuvanju mladolike kože od presudne važnosti.

ŠTO SU BORE?

Bore su linije, odnosno nabori na površini kože koje se pojačano javljaju nakon 25. godine života, i to primarno na licu (uz vrat i ruke) jer upravo na licu postoji značajna mimika i značajno je izloženo štetnom UV zračenju. Okolišni i genetski čimbenici, ali i način života koji uključuje pušenje i konzumaciju alkohola, dehidraciju, nezdrave životne navike i dugotrajnu izloženost suncu, značajno utječu na preuranjeni razvoj bora.

Preuranjeno ostarjeli dermis ima fragmentirana elastinska vlakna, manje kolagena i disproporcionalan odnos kolagena tipa I i III. Smanjen je i udio glikozaminoglikana, posebno hijaluronske kiseline. Degradacijom ovih potpornih sustava, površina kože postaje manje elastična, suha i gubi na jedrini, te se s vremenom opušta što stvara idealne uvjete za nastanak bore.

Svakako najveći uzročnik starenja kože, mimo kronološkog starenja, izloženost je UVA i UVB zračenju. Opetovanim oštećenjem, koje tek djelomično možemo prepoznati kao specifično crvenilo i žarenje, koža akumulira mikrooštećenja koja se godinama kasnije prepoznaju kao preuranjeno starenje. Problem se dodatno komplicira kod fenotipski svijetlih osoba koje su posebno osjetljive na sunce, te dodavanjem fotosenzitizirajućih čimbenika koje ponekad nesvjesno provociramo pogrešnim ili neinformiranim odabirom kozmetike.

Fotosenzitivnost mogu dodatno pogoršati određeni biljni spojevi koji, pri izloženosti sunčevom zračenju, uzrokuju karakterističan fitofotodermatitis te konzumacija određenih lijekova poput tetraciklina koji se nerijetko propisuju u svrhu liječenja akni. Određene biljne spojeve (poput citrusnih komponenti) posebno je važno izbjegavati prilikom izlaganja suncu jer djeluju fototoksično i mogu uzrokovati dugotrajne promjene pigmenta i oštećenje kože.

PREVENCIJA KAO KLJUČ ANTI-AGE NJEGE

Većina korisnika kozmetike ne razumije da se ideja anti-age kozmetike uglavnom svodi na prevenciju, a ne na značajni popravak nastalih oštećenja. Dodatno, bitno je znati da postoje bore poput nazolabijalnih bora (od kuta usana do nosa) koje je nemoguće izbjeći jer nastaju zbog specifične građe kostiju lica i gubitka potkožnog masnog tkiva u odrasloj dobi. Bore nadusnice, čela i područja između obrva klasične su mimičke bore, odnosno nastaju uslijed facijalnih ekspresija poput smijanja ili mrštenja.

Poboljšanje izgleda ostarjele kože zahtijeva promjene u sintezi kolagena, odnosno u dermisu (drugom od tri sloja kože) stoga su kozmetičke opcije relativno limitirane. Najbolja je opcija obrana protiv tih degenerativnih procesa izbjegavanjem izlaganja suncu i primjenom potentnih aktivnih sastojaka koji jačaju strukturu kože, odnosno rafiniraju njezinu teksturu.

Srećom, postoje brojni aktivni sastojci poput peptida, bakuchiola, antioksidansa te biljnih ekstrakata s dokazanim djelovanjem na strukturu i teksturu kože te retinoidi koji imaju dokazani preventivni i blago reparativni učinak na kožu. 

Posebno je bitno istaknuti povoljno djelovanje koenzima Q10, topikalnog vitamina C u koncentracijama višim od 5%, vitamina E, peptida, glukonolaktona (PHA) i polifenola zelenog čaja. Važno je i djelovanje AHA i BHA kiselina koje koristimo u formi kemijskih pilinga. Ovi pilinzi djeluju tako da blago i ciljano oštećuju dijelove epidermisa i dermisa, a nakon toga dolazi do re-epitelizacije s efektom pomlađivanja kože. AHA proizvodi koji sadrže glikolnu i mliječnu kiselinu dokazano djeluju reparativno na znakove fotooštećenja. Odgovarajući SPF tijekom izlaganja suncu je nužan kako se pozitivni učinci kemijskih pilinga ne bi poništili negativnim učinkom UV zračenja.

Svaka koža neminovno prolazi kroz proces starenja, no adekvatno njegovana koža ima daleko najveću mogućnost da i u zreloj dobi bude zdrava i lijepa. Za razliku od plitkih bora koje je moguće značajno korigirati kozmeceuticima, duboka se bora ne može potpuno ispraviti ili “izbrisati” samo kozmetičkim proizvodima. Čak i dermalni fileri i botox imaju privremeni i ograničeni učinak na izgled ostarjele kože. Sinergijski i holistički pristup koži iznjedrit će najpotpunije rezultate ako ga prakticiramo redovito i poštujući integritet vlastite kože.

Kontinuiranom upotrebom kvalitetne kozmetike koja prvenstveno podrazumijeva preventivnu njegu, smanjenjem utjecaja oksidativnih stresora iz okoliša (poput pušenja i izlaganja UV zračenju) te masažama lica koje jačaju muskulaturu mogu se postići fantastični i, najvažnije od svega, dugoročno zadovoljavajući rezultati.

I zapamtite: nije poanta (niti je održivo) da u poznim godinama na licu nemate nijednu boricu ili mrljicu - poanta je u tome da s pedeset ne izgledate kao da vam je sedamdeset. Baš kao što će vam biti važno da se s pedeset ne krećete kao da vam je sedamdeset. U ovom taštom stoljeću grozimo se riječi “starenje”, ali ono je biološka činjenica i može biti lijepo ako smo zdravi. Na isti način treba razmišljati o vlastitoj koži. Neka u vašoj retorici njege bude manje “anti-aginga”, a više dostojanstvenog starenja.

Skintegra LunarPRIJEDLOG SKINTEGRA RUTINE

Jutro: Antioksidansi + SPF

Večer: Kiseline + peptidi

Snažan kompleks antioksidansa uz visoku zaštitu od sunca najpotentnija je kombinacija za usporavanje ranih znakova starenja. Ovisno o tipu kože, uz Solar I hidratantni fluid s visokim zaštitnim faktorom 30 odaberite Superba C serum s vitaminom C (10%), vitaminom E te feruličnom kiselinom ili Architect serumsku emulziju s bakuchiolom (1%), resveratrolom i zelenim čajem.

Dehidriranim i suhim kožama za popravljanje teksture odgovara neisušujući kemijski piling s kompleksom AHA i PHA kiselina kakvog imamo u Lumionu, uz regenerativna i omekšavajuća svojstva Lunar peptidne kreme koja podupire prirodne funkcije kože koje fotostarenjem bivaju narušene. Lunar sadrži Matrixyl 3000, kompleksnu kombinaciju peptida u koncentraciji od čak 3% koja klinički dokazano poboljšava kvalitetu kože.

Mješovite i masne kože također mogu primjenjivati Lumion, ali ako su otporne i istovremeno sklone čepljenju pora, idealan je odabir kompleks BHA i AHA kiselina iz Clariona uz lagane, hidratantne teksture za redovitu večernju njegu lica. Kako koristiti kiseline u rutini njege lica, možete pročitati OVDJE

Više članaka

KOLUMNA / Što još možete naučiti o svojoj koži

Ako ste se ikada pitali zašto toliko naglašavamo važnost kvalitetno podešenog pH medija kad su Skintegra proizvodi u pitanju, možda vam ova stavka odgovori na to pitanje.

SPF: Tri slova koja čuvaju od sunca

Razmišljate li dovoljno o onoj manje “ružičastoj” strani sunčanja i pravilnoj zaštiti od štetnih utjecaja UV zračenja? Danas ćemo vas još jednom podsjetiti koliko je važna kvalitetna UV zaštita kože.