Glukonolakton ili polihidroksilna kiselina je sastojak koji efikasno rješava problem fotoštećene kože u kojoj je abnormalna pojava solarne elastoze potisnula izvanstanični matriks bogat kolagenom. Za aktiviranje solarne elastoze odgovorni su upravo slobodni radikali čije je djelovanje moguće poništiti jedino primjenom kompleksa antioksidansa i eksfolijanata koji stimuliraju staničnu obnovu. Polihidroksilna kiselina ili PHA je bliski srodnik AHA ili alfa hidroksilne kiseline (glikolne i mliječne kiseline), no među njima postoje razlika u učinkovitosti eksfolijacije i razini fotosenzitizacije kože zbog kojih je njihovo kombiniranje u proizvodu optimalno.

Iako djeluju kao vrlo blagi eksfolijant, za razliku od AHA kiselina koje taj posao obavljaju puno bolje, PHA na kožu djeluje fotoprotektivno čime se reducira fotosenzitizirajući efekt AHA kiselina na kožu (izvor: Bernstein E.F. i suradnici. 2004. The Polyhydroxy Acid Gluconolactone Protects Against Ultraviolet Radiation in an In Vitro Model of Cutaneous Photoaging. Dermatological Surgery, 2:189-196). Laički bismo mogli reći da kombiniranjem AHA i PHA sastojaka dobivamo eksfolirajući koktel koji je minimalno fotosenzitizirajuć za kožu, u komparaciju s drugih AHA eksfolijantima. Kao nježniji srodnik alfa hidroksilnih kiselina, glukonolakton popravlja teksturu i neujednačeni ton kože, djeluje na veličinu pora i poveća razine vlažnosti kože (ibid., 194), no u kombinaciji s malim postocima mliječne i glikolne kiseline, kao u našem Lumionu, taj je učinak još potentniji.

Više članaka

Glikolna kiselina (AHA)

Glikolna je kiselina posebno učinkovita kod kože osoba koje pate od abnormalne keratinizacije kože i pojačanog lučenja sebuma.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina ili glikozaminoglikan najpoznatiji je po tome što jedan gram ove supstance može prihvatiti do čak 6 litara vode.