Niacinamid ili nikotinamid je topivi derivat vitamina B, kolokvijalno poznatiji kao B3. U niskim koncentracijama (1-2%) vrlo je koristan hidratacijski agens, a u višim postocima (iznad 4%) dokazano djeluje na postupalne pigmentacije inhibirajući sintezu melanina, uspješno reducira lučenje sebuma i rafinira teksturu kože (vizualno smanjuje veličinu pora). To ga čini idealnom sastavnom komponentom proizvoda za tretiranje kože sklone blagim do umjerenim aknama, masne i istovremeno dehidrirane kože, hiperpigmentirane kože (gdje postoje zaostale mrljice od akni, ali i flekice od UV oštećenja kože) te kože sklone inflamatornim poremećajima, poput seboroičnog dermatitisa i psorijaze.

Recentno istraživanje pokazalo je da je niacinamid, pri koncentraciji od minimalno 4%, usporedivo efikasan u eliminiranju akni kao i antibiotik klinadmicin 1%, a po pitanju posvjetljivanja mrljica slične rezultate u istome postotku polučio je i u usporedbi s problematičnim (no, učinkovitim) hidrokvinonom 4% (izvor: Forbat, E., Al-Niaimi, F. i Ali, F. R. (2017.), Use of nicotinamide in dermatology. Clinical and Experimental Dermatology, 42: 137–144.).

Topički apliciran, niacinamid je siguran i efikasan sastojak, idealan za sve one koji traže istodobno tretiranje problematičnih zona na koži i anti-age njegu. Do privremenog crvenila kože može doći ukoliko se niacinamid slojevito nanosi na proizvode koji imaju značajno niži pH, poput eksfolijanata i nekih derivata vitamina C, no ovdje se ne radi o alergijskoj reakciji kože već očekivanom crvenilu koje nastupa jer se, u prisutnosti kiselog pH medija (nižeg od pH 5) niacinamid počne razgrađivati na koži. Iz tog razloga, preporučamo da proizvode na bazi niacinamida i eksfolijante alternirate ujutro i navečer, te da ih se ne koristi istovremeno, odnosno slojevito. Naš serum na bazi vitamina C sadrži stabilan oblik ovog sastojka, sodium ascorbyl phosphate, koji je formuliran u pH mediju sličnom našem proizvodu na bazi niacinamida pa između ovih sastojaka nema negativne interakcije što ih čini pogodnima za kombiniranje kako bi se postigao što optimalniji rezultat na koži sklonoj nejednakom tonu, mrljicama i upalnim procesima.

Više članaka

Mliječna kiselina (AHA)

Mliječna ili laktična kiselina blaži je oblik alfa hidroksilne kiseline koju odlično toleriraju i pojedinci s vrlo osjetljivom kožom.

Salicilna kiselina (BHA)

Kao sastojak, salicilna je kiselina indicirana za masnu do mješovitu kožu sklonu blagim do umjerenim aknama i komedonima.